Dogmavrij, anti-religieus?

 

Sommige mensen denken dat het online platform dogmavrij.nl vooral bedoeld is om te schoppen tegen kerk, religie en gelovigen. Mensen vragen mij (Inge Bosscha) wel eens: “Waarom ben jij zo anti-religieus?” In dit filmpje reageer ik op die vraag.

 

 

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

8 Responses

 1. Lucie van Schaick de Zwert

  Ik geloof in jouw oprechtheid, je straalt Liefde uit, en je zult heel veel mensen bereiken die nog veel moeite ondervinden om het proces waar jij nu zo over kan denken, praten en beleven,dit ook graag zouden willen, maar in hun familie er moeilijk mee om kunnen gaan, door geen acceptatie te krijgen, maar tegenstand.
  Ik heb het zelf nooit ondervonden, mijn oude vader van 95 jaar zei: Het komt op de practijk aan, hoe ga je met elkaar om. De kerk moet verbindend werken, niet oordelend.
  Inge ga door met je roeping, je helpt er heel veel mensen mee om net als jij Dogma vrij te worden, en niet anti religieus. Een hartelijke groet Lucie

  1. Wat een wijze vader, Lucie! Inderdaad: hoe ga je met elkaar om?

   Ik probeer ruimte te maken voor verhalen van mensen die deze ruimte in eigen omgeving vaak moeten missen.

   Door ‘Inge’ te zijn, wil ik een uitnodiging zijn aan anderen: wees vooral jezelf!

   Dank je wel voor je reactie! 🙂

 2. Bij mij ben je nooit anti-religieus overgekomen. Maar ik begrijp wel dat sommige mensen dit anders zien.
  Als ik met bepaalde christenen of moslims praat, die zomaar dogma’s voor waar aannemen, waar niet mag van afgeweken worden, dan zien die mensen elke bedenking als een belediging voor hun “schepper” en geloof. Daar mag geen bedenking of kritiek op komen. Omgekeerd vinden ze meestal wel dat ze mij een ‘duivelskind’ of ‘verleid door de duivel’ mogen noemen. Of het staat vast dat ik ‘naar de hel ga’. Men vindt dan ook dat ik ‘bekeerd’ MOET worden. 🙂 / 🙁 (soms weet ik niet of ik dit zielig of grappig moet vinden )
  Met dit filmpje ben je op die wederzijdse vrijheid van mening ingegaan. Hoewel het niet duidelijker en liefdevoller kan verwoord worden (zoals jij dat doet), zullen er altijd zijn die nog steeds geen bedenking aanvaarden. Het wordt vaak zo aangeleerd: iemand heeft een bedenking, dat moet het werk zijn van de duivel die de gelovige probeert te misleiden. Einde gesprek en einde gezond verstand. (Oei, misschien kom ik nu ook anti-religieus over 😉 ) En dat is net het gevaar die jij ook aanwijst. Religie zou tot ontwikkeling, vrijheid en liefde moeten leiden. Maar op de manier waarop het meestal wordt toegepast, krijg je vaak een omgekeerd effect. Uitsluiting is geen liefde.

  Een mooi en liefdevol filmpje. Als dit niet duidelijk is, dan ligt het probleem zeker niet bij jou, Inge ! 😉

  Vriendelijke groet

  1. Dank je wel voor je herkenbare reactie!
   Ja, voor sommige mensen staat het al lang vast: ik ben onder invloed van de duivel, geestesziek of in opstand.
   Hun visie geldt gelukkig alleen in hun beleving en zegt in wezen niets over mij. 🙂

 3. Rob Leurs- Kout

  Beste Inge,

  Je bent kritisch ten opzichte van de kerk, maar anti- religieus? Nee, dat ben je niet. Voor veel mensen is de kerk een heilig huisje en de predikant wordt door mensen gezien als een intermediair en de woorden die hij spreekt komen rechtstreeks van God. Elke vorm van kritiek wordt uitgelegd als respectloos, heiligschennis, ketterij of als een andere vorm van kritiek geduid. Veel mensen binnen de kerk begrijpen niet dat er mensen rondlopen met andere gevoelens dan jij. Als ze enige moeite zouden doen en naar je zouden luisteren dan bestaat er een kans dat ze je zullen begrijpen, maar velen nemen de moeite niet. Dan moeten ze nadenken en dat is hen vreemd. Ze hebben geleerd om te gehoorzamen, te lezen in de bijbel en te luisteren naar de dominee. Ik zou je willen aanbevelen om gewoon door te gaan met wat je doet. Dat doe je op een uitstekende manier. Christus zou trots op je zijn.

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.