Lijst met hulpverleners die bekend zijn met RTS


   

 • Praktijk ‘OwnChoice’ voor een eigen keus. Mieke Barendregt-van Wijk biedt met hoofd, hand en hart ervaringsdeskundige ondersteuning aan (ex)leden en betrokkenen van dwingende, sterk controlerende, manipulatieve groeperingen en relaties. Zij is gespecialiseerd in de problematiek die samengaat met het verlaten van een schadelijke beweging, organisatie of relatie. Opgroeien binnen een dergelijke omgeving brengt specifieke problematiek met zich mee en wordt herkend. Een luisterend oor, het verkrijgen van informatie en aandacht voor verwerking zijn belangrijke pijlers voor het (her)vinden van de eigen innerlijke kracht en het maken van eigen keuzes. Mieke heeft respect voor ieders religieuze overtuiging, maar is er wars van wanneer deze aan anderen wordt opgelegd.

   

 • Praktijk Zayit van Reintje Joke Stomphorst (1962). Zij is naast ervaringsdeskundige ook professioneel geschoold. Zij was ooit zwaar refo, maar begaat nu een zelfgekozen, lichtere weg. Zij is nog steeds christelijk, maar begeleid met liefde zowel mensen die voor een andere vorm van geloven kiezen, als ook mensen die atheïst of agnost worden. Haar doel is niet mensen in de kerk houden/krijgen, maar mensen tot hun recht en hun zelfgekozen bestemming doen komen. “Zayit is een praktijk voor persoonlijke begeleiding van post-refo’s, die zoeken naar eigen antwoorden op de grote levens- en zingevingsvragen. Met hulp van Zayit bepalen ze wat uit hun reformatorische opvoeding fungeert als basis en wat bij nader inzien ballast vormt. Dankzij Zayit komen ze meer in balans, en leren ze lichter, zinvol leven.”

 

 • FreeChoice: Frances Peters biedt coaching, counselling en ondersteuning voor mensen die zich los hebben gemaakt of werden verstoten uit dwingende groepsculturen. De website bevat een schat aan informatie en handige links en artikelen!

  Uit onderzoek is gebleken dat iemand die van kleinsaf opgroeit in een dwingende groepscultuur voor andere uitdagingen komt te staan dan iemand die zich op volwassen leeftijd heeft aangesloten bij de groep. Een tweede generatie sektelid lijkt geen ‘pre-sekte’ identiteit te hebben om op terug te vallen. Dat maakt het een nog grotere uitdaging de eigen, in de kern altijd aanwezige, identiteit te ontdekken en verder te ontwikkelen.

  Bovenstaande heeft Frances persoonlijk ervaren.

 

 • Durf te leven is de praktijk van Wendy van der Klift (1974), zij is psychosociaal hulpverlener, kindercoach en ervaringsdeskundige op het gebied van het opgroeien en verlaten van een sektarische kerkgemeenschap.

  Als je bent opgegroeid in een dwingende, manipulerende groep sta je bij het verlaten ervan voor een hele uitdaging. Het verlaten van de vertrouwde groep is een grote stap die veel verandering geeft. Er ontstaat een onthechting van alles waar je je voor het verlaten mee identificeerde aan denkbeelden maar ook familie en vrienden. Wie ben je, nu je niet meer bij de groep hoort waar je in opgroeide?

  Wendy helpt je graag met geduld en liefde weer op weg naar je zelf, zodat je voor je zelf kan gaan denken, op jezelf mag gaan vertrouwen en naar je gevoel mag gaan luisteren en zo je eigen identiteit opnieuw kan gaan ontwikkelen. Zodat je jezelf mag worden! Voel je welkom om vrijblijvend contact op te nemen.

 • Hopelijk binnenkort meer!

 

TIP: Omdat de symptomen van RTS veel overeenkomsten hebben met de beschadigingen opgelopen door kinderen die opgroeiden bij (een) narcistische ouder(s)*, kan het ook raadzaam zijn om je te oriënteren in deze gespecialiseerde vorm van traumahulpverlening en identiteitsherstel. Wanneer alles in jouw leven om ‘God’ draaide, dan zal je misschien veel overeenkomsten zien met ‘de narcist’* in een beschrijving van een narcistische relatie.

Over narcisme:

* Ik wil hier niet mee beweren dat als God bestaat, Hij/Zij een narcist is. Evenmin wil ik stellen dat alle religieuze ouders narcisten zouden zijn. Ik wil alleen op een mogelijk verband wijzen tussen een bepaald godsbeeld en het beeld van een narcist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s