Hulp nodig?


Lijst met hulpverleners die bekend zijn met RTS

Let op: lees voor je eigen veiligheid eerst dit >KLIK< vóór je een hulpverlener uitkiest! Je vindt daar tevens een keuzehulp.

Hoewel de hulpverleners die op deze site vermeld staan stuk voor stuk op een bepaald moment zorgvuldig gescreend zijn, kan je er niet blind vanuit gaan dat iemand dus veilig zal zijn. Mensen, ook hulpverleners (en hun websites!), zijn voortdurend in ontwikkeling.

Lees vooral de keuzehulp om te weten waar je op kunt letten bij het uitkiezen van een hulpverlener!

Zie je iets dat jou echt niet oké lijkt, dan help je anderen door dit te melden via het contactformulier. Jouw bericht komt binnen bij Inge Bosscha. Wil je dit liever niet, benader dan gerust – via de contactgegevens op de betreffende site – een andere hulpverlener uit de lijst. Hoewel wij, als hulpverleners, regelmatig bij elkaar komen en elkaar graag mogen, zullen we elkaar beslist wijzen op een houding of gedrag dat niet veilig is/overkomt en we zullen ook niet schromen om iemand van de lijst te verwijderen. Het gaat tenslotte om de veiligheid van de hulpvrager.

Mocht je bij aanvang van de gesprekken of op een later moment merken dat je je niet prettig voelt bij de door jou gekozen hulpverlener, mag je dit altijd aangeven bij de betreffende hulpverlener. Dat mag direct, maar ook later, via mail of telefoon. Vind je dat te moeilijk, stuur dan een berichtje via het contactformulier (dat komt binnen bij Inge Bosscha of kies zelf een andere hulpverlener via de betreffende site), dan helpen wij je graag verder.

Wij zijn zeer divers in aanbod en invalshoek, maar we kennen allemaal uit eigen ervaring de impact die het kan hebben wanneer je opgroeit binnen een (gesloten) geloofsgemeenschap en de gevolgen wanneer je hier (deels) afstand van neemt. We weten ook allemaal hoe belangrijk het is om je vrij te voelen je éigen weg te gaan.


Kies gerust meerdere personen uit die jou prettig lijken en benader hen vrijblijvend vóór je een keuze maakt. Het gaat tenslotte om jou!

Praktijk Anke de Jong

vrijgevestigd psychotherapeut en psycholoog.

anke

Zij biedt onder andere hulp aan slachtoffers van psychologische en/of geestelijke manipulatie. Als ervaringsdeskundige heeft zij veel nagedacht over de invloed van dwingende, gesloten groepen en exclusief denken, met name de psychologische gevolgen er van.

Zelf is zij opgegroeid in een fundamentalistische groepering, behorend tot de rechterflank van het protestantisme. Uit eigen ervaring weet zij dat het losmakings- en herstelproces een bevrijdend en helend proces kan zijn, maar ook een verwarrend, verdrietig en langzaam proces.

Zij wil anderen daarom graag een luisterend oor bieden. Mocht je op haar website lezen dat zij een wachtlijst of een cliëntenstop heeft, laat je daar niet door weerhouden, want voor mensen die zich herkennen in het Religieus Trauma Syndroom maakt zij graag ruimte. De hulp kan volledig vergoed worden door de zorgverzekeraar.

De praktijk van Anke de Jong is gevestigd in Zwolle (Overijssel) (10 minuten lopen vanaf het station).

Praktijk Contento

is de praktijk van Henk Jan Kamerbeek. Hij is na jaren in het bedrijfsleven nu interim manager en coach.

Henk Jan is zoon van een gereformeerde dominee. Doordrenkt met kerk en geloof was het verlaten ervan voor hem een opgave, die ook tijd heeft gekost. Ook in zijn familie had dit grote gevolgen.

Henk Jan biedt een ervaren en luisterend oor aan wie worstelt met zijn of haar geloof of de kerk(verlating). Als expert en gecertificeerd coach kan Henk Jan je helpen. Afhankelijk van jouw wensen wordt samen met jou besproken wat helpend is, passend bij jouw situatie.

Henk Jan coacht overal. Er wordt afgesproken op een flexibele plek, maar ook telefonische coaching of gesprekken via Skype zijn mogelijk. Ook coaching via mailcontact is een optie.

Voor Henk Jan is niets in jouw leven raar. Je verhaal is veilig.

Henk Jan werkt vanuit Lathum (Gelderland) (regio Oost- en Zuid-Veluwe / Achterhoek).

Praktijk ‘OwnChoice’

voor een eigen keus.

Mieke

Mieke Barendregt-van Wijk biedt met hoofd, hand en hart ervaringsdeskundige ondersteuning aan (ex)leden en betrokkenen van dwingende, sterk controlerende, manipulatieve groeperingen en relaties.

Zij is gespecialiseerd in de problematiek die samengaat met het verlaten van een schadelijke beweging, organisatie of relatie. Opgroeien binnen een dergelijke omgeving brengt specifieke problematiek met zich mee en wordt herkend.

Een luisterend oor, het verkrijgen van informatie en aandacht voor verwerking zijn belangrijke pijlers voor het (her)vinden van de eigen innerlijke kracht en het maken van eigen keuzes.

Mieke heeft respect voor ieders religieuze overtuiging, maar is er wars van wanneer deze aan anderen wordt opgelegd.

Praktijk OwnChoice is gevestigd in De Bilt (Utrecht) 

 

Praktijk Coachtime

is de praktijk van Els van der Naalt (1966).

Els is Registercounsellor ABvC® en coach en startte haar praktijk in 2006.

Het leven gaf haar uiteenlopende uitdagingen zoals religiestress, de scheiding van haar ouders, de coming-out van haar broer, buitengesloten worden, de moord op haar broer waardoor ze als ervaringsdeskundige mensen begeleidt bij (innerlijke) conflicten, identiteitsvraagstukken, rouwprocessen en vergeving.

In haar praktijk ontvangt zij onder andere christenen of ex-christenen met uiteenlopende psychische klachten.

Haar weg van de gereformeerde kerk, naar een Volle Evangelie Gemeente naar een Pinkstergemeente, was een weg waarop zij verschillende belemmerende dogma’s ontwikkelde en te maken kreeg met diverse vormen van onrecht.

De ommekeer kwam toen ze in 2004 een burn-out kreeg en zich tot counsellor liet omscholen. Ze leerde veel over de psyche van de mens en ontdekte kloppende, passende beelden over haarzelf, anderen, God en de wereld. Ze ervaart nu congruentie en echtheid.

Omdat ze behoefte blijft hebben aan (spirituele) diepgang kijkt ze bijvoorbeeld graag naar programma’s als De Verwondering, leest ze psychologische vakliteratuur en is ze passief lid van de Remonstranten.

Voel je vrij om een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek met haar in te plannen via haar site. De praktijk van Els is gevestigd in Gouda (Zuid-Holland).

Praktijk FreeChoice:

fotograaf: Brenda van Leeuwen

Frances Peters (1959) biedt coaching, counselling en ondersteuning voor mensen die zich los hebben gemaakt of werden verstoten uit dwingende groepsculturen. De website bevat een schat aan informatie en handige links en artikelen!

Uit onderzoek is gebleken dat iemand die van kleinsaf opgroeit in een dwingende groepscultuur voor andere uitdagingen komt te staan dan iemand die zich op volwassen leeftijd heeft aangesloten bij de groep. Een tweede generatie sektelid lijkt geen ‘pre-sekte’ identiteit te hebben om op terug te vallen. Dat maakt het een nog grotere uitdaging de eigen, in de kern altijd aanwezige, identiteit te ontdekken en verder te ontwikkelen.
Bovenstaande heeft Frances persoonlijk ervaren.

Praktijk FreeChoice is gevestigd in Woudenberg (Utrecht) 

Praktijk Durf te leven

wendy2016

is de praktijk van Wendy van der Klift (1974), zij is psychosociaal hulpverlener, kindercoach en ervaringsdeskundige op het gebied van het opgroeien en verlaten van een sektarische kerkgemeenschap.

Als je bent opgegroeid in een dwingende, manipulerende groep sta je bij het verlaten ervan voor een hele uitdaging. Het verlaten van de vertrouwde groep is een grote stap die veel verandering geeft. Er ontstaat een onthechting van alles waar je je voor het verlaten mee identificeerde aan denkbeelden maar ook familie en vrienden. Wie ben je, nu je niet meer bij de groep hoort waar je in opgroeide?

Wendy helpt je graag met geduld en liefde weer op weg naar je zelf, zodat je voor je zelf kan gaan denken, op jezelf mag gaan vertrouwen en naar je gevoel mag gaan luisteren en zo je eigen identiteit opnieuw kan gaan ontwikkelen. Zodat je jezelf mag worden! Voel je welkom om vrijblijvend contact op te nemen.

Praktijk Durf te Leven is gevestigd in Renkum (bij Arnhem, Gelderland) 

Praktijk Leven-vanuit-rust

Is de praktijk van o.a. Esther Kouw (1976)

In haar begeleiding richt ze zich op mensen die kampen met stress klachten. Op zowel lichamelijk als psychisch vlak. Deze stress kan (deels) veroorzaakt worden door een (gesloten) geloofsgemeenschap, waardoor identiteitsproblemen, verlieservaringen, maar ook machtsmisbruik en negatieve innerlijke overtuigingen een plaats kunnen hebben.

Esther gelooft in het vertellen van je eigen verhaal, hier ruimte voor te maken, om het verhaal een plek te geven, het te mogen vertellen, het verhaal mag er zijn! Het is jouw verhaal, het zijn jouw gevoelens, gedachtes en jouw ervaringen! Ze helpt je leren nadenken over wat jíj belangrijk vindt in het leven. Welke keuzes wil jíj maken? Wat of wie heb je hierbij nodig? En hóe ga je dat doen? Stap voor stap begeleid ze je op jouw weg.

Voel je vrij om vrijblijvend contact op te nemen via haar website.

Leven-vanuit-rust is gevestigd te Opperdoes (Noord-Holland).

Praktijk Spiritual Direction (voor vrouwen)

is de praktijk van Marije Hage (1982).

Als geen ander begrijpt zij hoe belangrijk het is om een ruimte te hebben waar er zonder oordeel naar jouw verhaal geluisterd wordt. Vaak zijn we al zo streng voor onszelf. Marije helpt jou om met meer zelfcompassie te kijken naar jezelf. Ze leert je hoe je, misschien wel voor het eerst, ruimte kunt maken voor jouw eigen gevoel. Zo kun je voor jezelf een thuis worden.

Als Counselor (aangesloten bij de ABvC) weet zij een veilige ruimte te creëren waarin je jouw eigen weg mag vinden. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (deels) de kosten vanuit de aanvullende verzekering. Neem contact op voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier op de website.

Spiritual Direction is gevestigd in Langezwaag (Friesland), maar online begeleiding behoort ook tot de mogelijkheden.

Praktijk Labyrint

van Anne Nowee.

Anne heeft zich gespecialiseerd in verlies –en traumabegeleiding. Regelmatig, verleent zij hulp aan mensen die uit een geïndoctrineerd, religieus milieu komen en hieronder lijden. Maar ook mensen die op andere wijze getraumatiseerd zijn geraakt door indringende, heftige en vaak negatieve gebeurtenissen in hun jeugd vinden de weg naar haar praktijk in Apeldoorn.

Anne is ervaringsdeskundige, counselor, integraal psychologisch werker en familieopsteller. Ze heeft zich jong ontworsteld uit een religieus gezin, door middel van scholing en persoonlijke groei heeft zij geleerd anderen effectief en liefdevol te ondersteunen. Zij heeft verschillende methoden en technieken ontwikkeld, die helpend en blijvend blijken en daar zijn geen jarenlange therapiesessies voor nodig.

In haar sessies leren mensen afscheid nemen van het leed dat al ís geleden, vervolgens wordt er een gezond besef van eigenwaarde opgebouwd en vanuit die innerlijke kracht leert men op geheel ‘eigenwijze’ het leven opnieuw in ‘eigendom’ te nemen.

Praktijk Labyrint is gevestigd in Apeldoorn (Gelderland).

Praktijk ZieDeMens

is de praktijk van Agnes Domanska (1978) in Amsterdam.

Agnes Domanska

Agnes is een Psychosociaal therapeut en een Secure Base coach. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van

  • het ontworstelen van op angst gebaseerde (christelijke) ideologieën en
  • het vormen van de eigen identiteit
  • verwerking en integratie van verlieservaringen.

In haar praktijk ontvangt zij regelmatig christenen of ex-christenen met psychische klachten, die op jonge of latere leeftijd te maken hebben gehad met emotioneel geweld binnen de kerkgemeenschap en waarbij men totaal voorbijgegaan is aan de vrijheid, behoeften en talenten van het individu.

Van huis uit is zij Katholiek opgevoed en heeft daarnaast te maken gehad met de Jehova’s Getuigen, Pinkstergemeenten en andere charismatische bewegingen. Zij gelooft in een persoonlijke God, die een mysterie is, niet in menselijke hokjes past, en elke kerk en dogma overstijgt.

In dat proces van verbinden en loslaten begeleidt zij je met geduld en ruimte naar vrijheid van denken en voelen, waar zij op basis van je levenslijn, samen met jou thema’s als verlies, relaties, rouw, afscheid, verbinding en betekenisgeving gaat doorlopen.

Voel je vrij om vrijblijvend contact op te nemen via haar website.

ZieDeMens is gevestigd in Amsterdam (Noord-Holland).

Praktijk Evelyn Counselling

Evelyn van der Stok (1974)

Evelyn

Evelyn is EMDR-therapeut en stresscounsellor. Ze is gespecialiseerd in het aanpakken en verwerken van traumatische ervaringen, belemmerende overtuigingen, blokkades en stress.

Haar missie is Nederland Traumavrij en haar wens is dat iedereen zijn of haar verleden achter zich kan laten en traumavrij verder kan.

Vanwege haar geaardheid werd zij 10 jaar geleden uit de geloofsgemeenschap van Jehovah’s Getuigen gesloten. Deze gebeurtenis was zo traumatisch dat dat ze hierdoor een PTSS (post traumatische stress stoornis) opliep, tegenwoordig zouden we zeggen een RTS (religious trauma syndrome). Nu zet zij deze ervaring op professionele wijze in om anderen te helpen helen. Van shit naar mest!

Evelyn gaat echt met je aan de slag om je eigen ik te vinden, te versterken en te durven te zijn wat je diep van binnen al bent. Zij heeft werkervaring met o.a.; onvrijwillige scheiding van familie en gezin, misbruik, geweld, pesten, uitsluiting en homoseksualiteit.

Evelyn Counseling is gevestigd in Amsterdam (Noord-Holland) en heeft geen wachtlijst.

Coach voor Kerkverlaters

Als ‘coach voor kerkverlaters’ is Inge Bosscha (1977) momenteel vooral via Facebook actief. Op de Facebookpagina Coach voor Kerkverlaters behandelt zij regelmatig (gratis) ingezonden vragen. Voel je vrij jouw vraag in te sturen. Als jouw vraag wordt uitgekozen, krijg je daar van tevoren bericht over. Elke vraag wordt anoniem behandeld.


Naast deze Dogmavrij website, beheert Inge tevens de site www.religieustraumasyndroom.com, waar dieper wordt ingegaan op het verband tussen religieuze overtuigingen en identiteitsvorming. Doelgroep: iedereen die een religieuze opvoeding heeft gehad (dus niet alleen mensen met een trauma), kerkwerkers, hulpverleners en andere betrokkenen en geïnteresseerden.

Verder beheert Inge op Facebook een privé steungroep, die alleen zichtbaar is voor groepsleden, waar persoonlijke ervaringen kunnen worden uitgewisseld en waar een positieve, respectvolle en steunende sfeer heerst. Binnen deze groep worden regelmatig ontmoetingen georganiseerd. Als je mee wilt doen, neem dan gerust contact op via het contactformulier!


Deze lijst wordt steeds aangevuld!

Ben/Ken je zelf ook een ervaringsdeskundige (opgegroeid binnen religie) én professionele hulpverlener en wil je op de lijst? Stuur dan een bericht waarin je jezelf voorstelt. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen voor een nadere kennismaking.


TIP: Omdat de symptomen van RTS overeenkomsten kunnen hebben met de beschadigingen opgelopen door kinderen die opgroeiden bij (een) narcistische ouder(s)*, kan het ook raadzaam zijn om je te oriënteren in deze gespecialiseerde vorm van traumahulpverlening en identiteitsherstel. Wanneer alles in jouw leven om ‘God’ draaide, dan zal je misschien veel overeenkomsten zien met ‘de narcist’* in een beschrijving van een narcistische relatie.

Over narcisme:

* Hiermee wordt niet beweerd dat als God bestaat, Hij/Zij een narcist is. Evenmin wordt gesteld dat alle religieuze ouders narcisten zouden zijn. Er wordt alleen gewezen op een mogelijk verband tussen een bepaald godsbeeld en het beeld van een narcist.