Hulp nodig?


Lijst met hulpverleners die bekend zijn met RTS

Let op: lees voor je eigen veiligheid eerst dit >KLIK< vóór je een hulpverlener uitkiest! Je vindt daar tevens een keuzehulp.

Hoewel de hulpverleners die op deze site vermeld staan stuk voor stuk op een bepaald moment zorgvuldig gescreend zijn, kan je er niet blind vanuit gaan dat iemand dus veilig zal zijn. Mensen, ook hulpverleners (en hun websites!), zijn voortdurend in ontwikkeling.

Lees vooral de keuzehulp om te weten waar je op kunt letten bij het uitkiezen van een hulpverlener!

Zie je iets dat jou echt niet oké lijkt, dan help je anderen door dit te melden via het contactformulier. Jouw bericht komt binnen bij Inge Bosscha. Wil je dit liever niet, benader dan gerust – via de contactgegevens op de betreffende site – een andere hulpverlener uit de lijst. Hoewel wij, als hulpverleners, regelmatig bij elkaar komen en elkaar graag mogen, zullen we elkaar beslist wijzen op een houding of gedrag dat niet veilig is/overkomt en we zullen ook niet schromen om iemand van de lijst te verwijderen. Het gaat tenslotte om de veiligheid van de hulpvrager.

Mocht je bij aanvang van de gesprekken of op een later moment merken dat je je niet prettig voelt bij de door jou gekozen hulpverlener, mag je dit altijd aangeven bij de betreffende hulpverlener. Dat mag direct, maar ook later, via mail of telefoon. Vind je dat te moeilijk, stuur dan een berichtje via het contactformulier (dat komt binnen bij Inge Bosscha of kies zelf een andere hulpverlener via de betreffende site), dan helpen wij je graag verder.

Wij zijn zeer divers in aanbod en invalshoek, maar we kennen allemaal uit eigen ervaring de impact die het kan hebben wanneer je opgroeit binnen een (gesloten) geloofsgemeenschap en de gevolgen wanneer je hier (deels) afstand van neemt. We weten ook allemaal hoe belangrijk het is om je vrij te voelen je éigen weg te gaan.

Kies gerust meerdere personen uit die jou prettig lijken en benader hen vrijblijvend vóór je een keuze maakt. Het gaat tenslotte om jou!

Klik >HIER< voor meer info over de samenstelling van onderstaande lijst.
Klik >HIER< voor meer info over de voorwaarden waaraan een RTS-hulpverlener moet voldoen om op deze lijst te staan.

Praktijk Anke de Jong

vrijgevestigd psychotherapeut en psycholoog.

Praktijk Aardse Hemel

is de praktijk van Henk Jan Kamerbeek. Hij is na jaren in het bedrijfsleven nu interim manager en coach.

Henk Jan is zoon van een gereformeerde dominee. Doordrenkt met kerk en geloof was het verlaten ervan voor hem een opgave, die ook tijd heeft gekost. Ook in zijn familie had dit grote gevolgen.

Henk Jan biedt een ervaren en luisterend oor aan wie worstelt met zijn of haar geloof of de kerk(verlating). Als expert en gecertificeerd coach kan Henk Jan je helpen. Afhankelijk van jouw wensen wordt samen met jou besproken wat helpend is, passend bij jouw situatie.

Henk Jan coacht overal. Er wordt afgesproken op een flexibele plek, maar ook telefonische coaching of gesprekken via Skype zijn mogelijk. Ook coaching via mailcontact is een optie.

Voor Henk Jan is niets in jouw leven raar. Je verhaal is veilig.

Henk Jan werkt vanuit Lathum (Gelderland) (regio Oost- en Zuid-Veluwe / Achterhoek).

Praktijk Damaris

“Voel je vrij om trouw te zijn aan wie je bent en te leven vanuit je hart”

Soms kun je door allerlei omstandigheden (een deel van) jezelf kwijt raken. Je hebt overlevingsstrategieën ontwikkeld om met een situatie om te kunnen gaan die niet goed voor jou was.

Maar ergens onderweg ben je het gevoel dat jij jij bent verloren. Je wilt een bodem onder je voeten waar je stevigheid voelt. Je verlangt naar LEVEN maar weet niet goed hoe je dat kunt doen. En nu zoek je iemand die dat begrijpt en die met je mee wil wandelen en je aanmoedigt terwijl jij jouw weg zoekt…Wees van harte welkom!

Kijk gerust eerst even op mijn website om meer over mij te weten te komen. Er staan ook blogs die meer vertellen over welke thema’s in mijn leven belangrijk zijn. Zo kun je je al een idee vormen van of mijn benadering bij jou past.

Praktijk Damaris is gevestigd in Zweeloo (Drenthe).

Praktijk De Troostpoli

Existentiële zorg door Christian van Zitteren (1970)

Christian werkt als geestelijk verzorger en verlies- en rouwtherapeut in Eindhoven. Hij is opgeleid als theoloog/kerkhistoricus in Nijmegen en therapeut in Utrecht. Tussen 1999 en 2006 werkte hij als rooms-katholiek priester. Na zijn vertrek uit de kerk is hij zich gaan bezinnen op zijn overtuigingen, zonder het kind met het badwater weg te gooien. Zijn interessegebieden geschiedenis, spiritualiteit en astronomie zijn de uitvloeisels van zijn levenslange zoektocht naar het grote Hoe en Waarom, dat hem nog steeds bezighoudt.

Als begeleider/therapeut is hij scherp, analytisch, begripvol en empathisch. Juist mensen die wonden hebben opgelopen aan een religieuze gemeenschap kunnen profiteren van het feit dat Christian zowel theoloog als therapeut is.

Rouwen om wat verloren ging, opnieuw verbinden met wat waardevol blijft, je eigen bezieling en fundament ontdekken of herijken. En het maakt Christian niets uit of je (nog) gelovig, religieus of spiritueel bent, of alles radicaal over de schutting hebt gegooid. Onvoorwaardelijke aanvaarding en compassie is zijn uitgangspunt.

De Troostpoli is gevestigd in Eindhoven.

 

Praktijk Coachtime

is de praktijk van Els van der Naalt (1966).

Els is Registercounsellor ABvC® en coach en startte haar praktijk in 2006.

Het leven gaf haar uiteenlopende uitdagingen zoals religiestress, de scheiding van haar ouders, de coming-out van haar broer, buitengesloten worden, de moord op haar broer waardoor ze als ervaringsdeskundige mensen begeleidt bij (innerlijke) conflicten, identiteitsvraagstukken, rouwprocessen en vergeving.

In haar praktijk ontvangt zij onder andere christenen of ex-christenen met uiteenlopende psychische klachten.

Haar weg van de gereformeerde kerk, naar een Volle Evangelie Gemeente naar een Pinkstergemeente, was een weg waarop zij verschillende belemmerende dogma’s ontwikkelde en te maken kreeg met diverse vormen van onrecht.

De ommekeer kwam toen ze in 2004 een burn-out kreeg en zich tot counselor liet omscholen. Ze leerde veel over de psyche van de mens en ontdekte kloppende, passende beelden over haarzelf, anderen, God en de wereld. Ze ervaart nu congruentie en echtheid.

Omdat ze behoefte blijft hebben aan (spirituele) diepgang kijkt ze bijvoorbeeld graag naar programma’s als De Verwondering, leest ze psychologische vakliteratuur en is ze passief lid van de Remonstranten.

Voel je vrij om een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek met haar in te plannen via haar site. De praktijk van Els is gevestigd in Gouda (Zuid-Holland).

Praktijk FreeChoice:

fotograaf: Brenda van Leeuwen

Frances Peters (1959) biedt coaching, counselling en ondersteuning voor mensen die zich los hebben gemaakt of werden verstoten uit dwingende groepsculturen. De website bevat een schat aan informatie en handige links en artikelen!

Uit onderzoek is gebleken dat iemand die van kleinsaf opgroeit in een dwingende groepscultuur voor andere uitdagingen komt te staan dan iemand die zich op volwassen leeftijd heeft aangesloten bij de groep. Een tweede generatie sektelid lijkt geen ‘pre-sekte’ identiteit te hebben om op terug te vallen. Dat maakt het een nog grotere uitdaging de eigen, in de kern altijd aanwezige, identiteit te ontdekken en verder te ontwikkelen.
Bovenstaande heeft Frances persoonlijk ervaren.

Praktijk FreeChoice is gevestigd in Woudenberg (Utrecht) 

Praktijk Durf te leven

wendy2016

is de praktijk van Wendy van der Klift (1974), zij is psychosociaal hulpverlener, kindercoach en ervaringsdeskundige op het gebied van het opgroeien en verlaten van een sektarische kerkgemeenschap.

Als je bent opgegroeid in een dwingende, manipulerende groep sta je bij het verlaten ervan voor een hele uitdaging. Het verlaten van de vertrouwde groep is een grote stap die veel verandering geeft. Er ontstaat een onthechting van alles waar je je voor het verlaten mee identificeerde aan denkbeelden maar ook familie en vrienden. Wie ben je, nu je niet meer bij de groep hoort waar je in opgroeide?

Wendy helpt je graag met geduld en liefde weer op weg naar je zelf, zodat je voor je zelf kan gaan denken, op jezelf mag gaan vertrouwen en naar je gevoel mag gaan luisteren en zo je eigen identiteit opnieuw kan gaan ontwikkelen. Zodat je jezelf mag worden! Voel je welkom om vrijblijvend contact op te nemen.

Praktijk Durf te Leven is gevestigd in Renkum (bij Arnhem, Gelderland) 

Praktijk Regenbloem

Praktijk voor integratieve psychotherapie.

Erna wil je in haar praktijk een veilige plek bieden waar jij centraal staat. Een plek waar je mag leren ervaren wat je voelt en/of nodig hebt. Een plek waar alles mag zijn. Een plek om te leren leven vanuit keuzevrijheid, zonder dat je je laat sturen door oude belemmeringen en overtuigingen.

Erna begeleidt jou dwars door de pijn, door de regen van je leven heen, zodat je gaat ervaren wat bij jou past en bij jou hoort en je jouw veelkleurigheid steeds meer gaat ontdekken en uitdrukken.

Erna heeft zelf meegemaakt wat er innerlijk met een mens kan gebeuren als de fundering van de aangeleerde religie angst is, evenals de impact die dit kan hebben op de identiteitsontwikkeling. Maar ook hoe helpend het is als een professioneel hulpverlener nabij is, zonder oordeel.

Al onze emoties en gevoelens willen gezien worden in mildheid en genade. Daardoor ontstaat steeds meer innerlijke verbondenheid en vrijheid.                                                                                                             

Erna is gestart met haar praktijk omdat ze op wil staan tegen het onrecht dat mensen die opgroeiden binnen religieuze gemeenschappen – door gebrokenheid – soms is aangedaan.

Welkom met alles wat in je is!

Praktijk Regenbloem is gevestigd op Walcheren (Zeeland)


Praktijk Labyrint

van Anne Nowee.

Anne heeft zich gespecialiseerd in verlies –en traumabegeleiding. Regelmatig, verleent zij hulp aan mensen die uit een geïndoctrineerd, religieus milieu komen en hieronder lijden. Maar ook mensen die op andere wijze getraumatiseerd zijn geraakt door indringende, heftige en vaak negatieve gebeurtenissen in hun jeugd vinden de weg naar haar praktijk in Apeldoorn.

Anne is ervaringsdeskundige, counselor, integraal psychologisch werker en familieopsteller. Ze heeft zich jong ontworsteld uit een religieus gezin, door middel van scholing en persoonlijke groei heeft zij geleerd anderen effectief en liefdevol te ondersteunen. Zij heeft verschillende methoden en technieken ontwikkeld, die helpend en blijvend blijken en daar zijn geen jarenlange therapiesessies voor nodig.

In haar sessies leren mensen afscheid nemen van het leed dat al ís geleden, vervolgens wordt er een gezond besef van eigenwaarde opgebouwd en vanuit die innerlijke kracht leert men op geheel ‘eigenwijze’ het leven opnieuw in ‘eigendom’ te nemen.

Praktijk Labyrint is gevestigd in Apeldoorn (Gelderland).

Praktijk ZieDeMens

is de praktijk van Agnes Domanska (1978) in Amsterdam.

Agnes Domanska

Agnes is een Psychosociaal therapeut en een Secure Base coach. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van

  • het ontworstelen van op angst gebaseerde (christelijke) ideologieën en
  • het vormen van de eigen identiteit
  • verwerking en integratie van verlieservaringen.

In haar praktijk ontvangt zij regelmatig christenen of ex-christenen met psychische klachten, die op jonge of latere leeftijd te maken hebben gehad met emotioneel geweld binnen de kerkgemeenschap en waarbij men totaal voorbijgegaan is aan de vrijheid, behoeften en talenten van het individu.

Van huis uit is zij Katholiek opgevoed en heeft daarnaast te maken gehad met de Jehova’s Getuigen, Pinkstergemeenten en andere charismatische bewegingen. Zij gelooft in een persoonlijke God, die een mysterie is, niet in menselijke hokjes past, en elke kerk en dogma overstijgt.

In dat proces van verbinden en loslaten begeleidt zij je met geduld en ruimte naar vrijheid van denken en voelen, waar zij op basis van je levenslijn, samen met jou thema’s als verlies, relaties, rouw, afscheid, verbinding en betekenisgeving gaat doorlopen.

Voel je vrij om vrijblijvend contact op te nemen via haar website.

ZieDeMens is gevestigd in Amsterdam (Noord-Holland).

Praktijk Evelyn Counselling

Evelyn van der Stok (1974)

Evelyn

Evelyn is EMDR-therapeut en stresscounsellor. Ze is gespecialiseerd in het aanpakken en verwerken van traumatische ervaringen, belemmerende overtuigingen, blokkades en stress.

Haar missie is Nederland Traumavrij en haar wens is dat iedereen zijn of haar verleden achter zich kan laten en traumavrij verder kan.

Vanwege haar geaardheid werd zij 10 jaar geleden uit de geloofsgemeenschap van Jehovah’s Getuigen gesloten. Deze gebeurtenis was zo traumatisch dat dat ze hierdoor een PTSS (post traumatische stress stoornis) opliep, tegenwoordig zouden we zeggen een RTS (religious trauma syndrome). Nu zet zij deze ervaring op professionele wijze in om anderen te helpen helen. Van shit naar mest!

Evelyn gaat echt met je aan de slag om je eigen ik te vinden, te versterken en te durven te zijn wat je diep van binnen al bent. Zij heeft werkervaring met o.a.; onvrijwillige scheiding van familie en gezin, misbruik, geweld, pesten, uitsluiting en homoseksualiteit.

Evelyn Counseling is gevestigd in Middenbeemster (Noord-Holland) en heeft geen wachtlijst.

Coach voor Kerkverlaters

Als ‘coach voor kerkverlaters’ is Inge Bosscha (1977) momenteel vooral via Facebook actief. Op de Facebookpagina Coach voor Kerkverlaters behandelt zij regelmatig (gratis) ingezonden vragen. Voel je vrij jouw vraag in te sturen. Als jouw vraag wordt uitgekozen, krijg je daar van tevoren bericht over. Elke vraag wordt anoniem behandeld.


Naast deze Dogmavrij website, beheert Inge tevens de site www.religieustraumasyndroom.com, waar dieper wordt ingegaan op het verband tussen religieuze overtuigingen en identiteitsvorming. Doelgroep: iedereen die een religieuze opvoeding heeft gehad (dus niet alleen mensen met een trauma), kerkwerkers, hulpverleners en andere betrokkenen en geïnteresseerden.

Verder beheert Inge op Facebook een privé steungroep, die alleen zichtbaar is voor groepsleden, waar persoonlijke ervaringen kunnen worden uitgewisseld en waar een positieve, respectvolle en steunende sfeer heerst. Binnen deze groep worden regelmatig ontmoetingen georganiseerd. Als je mee wilt doen, neem dan gerust contact op via het contactformulier!


Deze lijst wordt steeds aangevuld!

Ben/Ken je zelf ook een ervaringsdeskundige (opgegroeid binnen religie) én professionele hulpverlener en wil je op de lijst? Stuur dan een bericht waarin je jezelf voorstelt. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen voor een nadere kennismaking.

DRINGEND GEZOCHT: Niet-meer-christelijke ggz-psychotherapeuten!

Meer info over hoe deze lijst wordt samengesteld vind je >HIER<

Meer info over de voorwaarden waaraan een RTS-hulpverlener moet voldoen vind je >HIER<


TIP: Omdat de symptomen van RTS overeenkomsten kunnen hebben met de beschadigingen opgelopen door kinderen die opgroeiden bij (een) narcistische ouder(s)*, kan het ook raadzaam zijn om je te oriënteren in deze gespecialiseerde vorm van traumahulpverlening en identiteitsherstel. Wanneer alles in jouw leven om ‘God’ draaide, dan zal je misschien veel overeenkomsten zien met ‘de narcist’* in een beschrijving van een narcistische relatie.

Over narcisme:

* Hiermee wordt niet beweerd dat als God bestaat, Hij/Zij een narcist is. Evenmin wordt gesteld dat alle religieuze ouders narcisten zouden zijn. Er wordt alleen gewezen op een mogelijk verband tussen een bepaald godsbeeld en het beeld van een narcist.