Hulp nodig?


Ik kan mij goed voorstellen, dat wanneer je jezelf (gedeeltelijk) in het verhaal over Religieus Trauma Syndroom (RTS) herkend hebt, en zeker als je hier voor het eerst over leest, dat je behoorlijk overweldigd kunt zijn. Het kan zeer ingrijpend zijn om jezelf en je klachten op een andere manier te definiëren dan je misschien gewend was te doen. Het is dan ook goed mogelijk dat je behoefte voelt om er eens met iemand over te praten.

Praten met mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om getraumatiseerd te zijn door een religieuze achtergrond, kan enorm opluchten en je bevestigen in de gedachte dat je niet gek bent en dat het niet aan jou ligt. Je bent namelijk niet de enige!

Als je echter denkt dat je met een professionele hulpverlener wilt/moet praten, bedenk dan eerst goed aan welke voorwaarden deze hulpverlener moet voldoen om veilig te zijn voor jou.

Misschien ben je huiverig om met iemand te praten, terwijl je je zo kwetsbaar voelt. Bang dat je opnieuw verteld gaat worden hoe je leven moet. Als het goed is, zal een therapeut jou echter helpen ontdekken wat bij jou past. Zie het maar als was je een pas geplant boompje waar een paaltje (de hulpverlener) naast gezet wordt, zodat het boompje steun heeft tijdens het wortelen. Wanneer de wortels diep genoeg zijn, kan het paaltje weg. Het boompje zal dan verder kunnen groeien met eigen wortels!

Als je bang bent dat wanneer je met je aandacht naar je eigen gevoelens gaat, je steeds bozer gaat worden op mensen met wie je nu misschien nog regelmatig omgaat, zoek dan een therapeut die je kan helpen om je (uiteindelijk, boosheid hoort wel degelijk bij het proces van loskomen!) in liefde te verbinden met zowel jezelf als met je bron/nest.
Een contextueel therapeut zou hierbij zeer waardevol kunnen zijn.

Een overzicht van contextueel werkers vind je hier.

Voor meer info over contextuele therapie, zie ook de boekentips.

Er bestaat, volgens de gegevens die ik heb, helaas nog geen overzicht van therapeuten gespecialiseerd in RTS.

Zoek daarom zelf naar een therapeut waarvan behandelmethode en persoonlijkheid je een goed gevoel geven. Vervolgens zou je eerst telefonisch of per mail contact kunnen zoeken met deze therapeut met de vraag of je bij hem/haar terecht kunt met klachten gerelateerd aan RTS. Veel therapeuten behandelen deze klachten gelijk als PTSS, wat goede resultaten op kan leveren. Ga op je gevoel af en gebruik je verstand.

Durf ook te veranderen van therapeut, wanneer je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat je toch liever met iemand anders praat. Het draait niet om erkenning van de therapeut, het draait om jou(w bevrijding)!

Ik zou op deze pagina graag (een link naar) een overzicht willen maken van hulpverleners waar jullie positieve ervaringen mee hebben en bij terecht konden met RTS-gerelateerde klachten.
Ook hulpverleners die van zichzelf weten dat ze deze klachten goed kunnen aanvoelen en behandelen, mogen contact met mij opnemen en kunnen eventueel hier vermeldt worden.
Omdat het voor het gevoel van veiligheid van de hulpvragers soms van belang kan zijn om te weten of de hulpverlener zelf wel of geen bepaalde religieuze overtuiging heeft, zou het fijn zijn wanneer ik deze informatie (die toch zeer privé is en er wellicht niet toe zou moeten doen) hier mag vermelden.

Alvast vriendelijk bedankt voor de moeite!

Lijst met hulpverleners die bekend zijn met RTS

En dan nog even dit:

Ik ben geen therapeut!

Verwacht van mij geen hulp. Het enige dat ik kan doen, is luisteren. Ik kan eventueel vertellen hoe dingen voor mij waren, ik kan tips geven, maar ik kan niet inschatten of deze tips jou verder kunnen helpen. Dat bepaal je zelf.

Alleen JIJ bepaalt hoe je verder wilt, niemand anders.

Ik begrijp dat mijn openheid uitnodigend werkt, dat blijkt ook wel uit de honderden mails die ik ontvangen heb, en dat je na het lezen van mijn verhaal ook zelf je verhaal wilt doen. Dat kan. (Zie daarvoor de contactpagina) Ik behandel elke mail vertrouwelijk en zeer zorgvuldig. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren, maar dit kan soms best een tijdje duren. Verwacht van mij niet meer dan een reactie van een medemens. Dat is namelijk wat ik ben. Niet meer en niet minder. 🙂

Met liefde!
Inge