Universele twijfel


Wanneer je het geloof dat je bijgebracht werd, hebt losgelaten, dan valt er zeer veel weg. Het kan zelfs lijken alsof je je fundament kwijt bent, je houvast, je basis. Dit gevoel is vaak nog ingrijpender bij degenen die ook het geloof in God zijn kwijtgeraakt.
Een enorm gevoel van desillusie kan zich van je meester maken. Blijkbaar is het dus mogelijk om keihard te geloven in iets dat misschien niet eens bestaat. Wat weet je nu nog zeker?

Ik merk dat ik enorm sceptisch geworden ben. Sinds ik ervaren heb dat je eigen gedachten je een loer kunnen draaien en je wellicht altijd bewijzen vindt voor waar je zelf in gelooft, weet ik niets meer zeker.

Eén of andere vage remedie tegen klachten? Aan mij niet besteedt. Meestal kunnen er een paar dingen gebeuren, zo wordt je van tevoren verteld. Je begint het te gebruiken en je merkt echt verbetering: het werkt! (Kom vooral terug voor meer van dit middel.) Je begint het te gebruiken en je gaat juist achteruit: het werkt! Je lijf reageert er heftig en met verzet op, maar zal dit verzet spoedig opgeven. (Kom vooral terug voor meer van dit middel.) Je begint het te gebruiken en er gebeurt niets? Oh, dan heb je toch één van de andere middeltjes nodig die de genezer toevallig ook in huis heeft. Soms is het even zoeken tot je het juiste middel gevonden hebt. (Kom vooral terug voor steeds weer een nieuw middel.) Hoop doet leven, maar hoop heeft soms wel een hoge prijs.

Wetenschap? De wetenschap herziet zichzelf voortdurend en dat is niet voor niets.
Ik luister soms met verbazing naar natuurdocumentaires.

En hier zien we de zeldzame oeloeboeloe vis het paringsritueel uitvoeren. Eerst lokt het vrouwtje met een gele vloeistof uit haar bek het mannetje dat vervolgens in staat van opwinding komt.

Hoe weten we dat nou? Misschien denken we alleen maar dat die oeloeboeloes op die manier paren en blijkt na jaren ineens dat het per ongeluk heel iets anders was. Dat de vrouwtjes last hadden van het lozen van gifstoffen een eindje verderop en daarom gewoon steeds moesten kotsen. En dat die vermeende staat van opwinding bij de mannetjes alleen maar nieuwsgierigheid bleek te zijn. Of leedvermaak. (En dat vissen dat dan blijken te kunnen ervaren.) Hoe kunnen we nou weten of dieren aan het spelen of aan het vechten zijn en of ze krijsen van pijn of om iets anders? We kunnen toch alleen maar met ons mensenbrilletje kijken?

Is de wereld gewoon een planeet of is zij ‘moeder Aarde’of ‘Gaia’?
Afhankelijk van hoe je tegen dingen aankijkt, ervaar je deze heel verschillend.

Is de lucht echt wel blauw? Of hebben wij toevallig allemaal een lens dat rood als blauw waarneemt?
Klopt de meetapparatuur wel van wetenschappers? Kloppen de basisaannames wel?

Als ik een engel zie… is er dan wel een engel? Of is het mijn bewustzijn, dat zich zonder het vertrouwde geloof in een persoonlijk God misschien soms wat verweesd voelt en gewoon iets prettigs creëert met mijn, wellicht onder invloed van een kinderbijbel-jeugd, overontwikkeld denkbeeldig vermogen?

Ik wil natuurlijk niet zeggen dat ik daar een antwoord op heb, want dat heb ik dus niet. Ik wil alleen maar laten zien dat ik eigenlijk alleen maar vragen heb.

“Je zou dat boek eens moeten lezen!” Ja.. en dan? Brengt dat boek mij dichter bij God? Bij de waarheid? Of bij de mening van de schrijver?

Wanneer je niemand meer gezag geeft in je leven en wanneer je je eigen gedachten in twijfel trekt, dan weet je dus niks meer zeker. Ik vind dat prima. Het voelt vrij en eerlijk en openminded. Maar ook een beetje alsof ik overal op de drempel blijf staan en nergens meer bij pas. Ik sta overal. En nergens.

En het deed me toch wel deugd dat ik dankzij jullie mailtjes kon lezen dat ik niet de enige ben die zo’n ongedefinieerd plekje heeft! Wat fijn om te weten dat er meer mensen bekend zijn met, en het prima vertoeven vinden op, deze plek!

Iemand wat drinken?


Lees hier verder:

Hulp nodig?


6 Responses

 1. Piet Kok

  De oeloeboeloe vis. Wat een mooi voorbeeld van beïnvloedbare waarneming. Alle waarneming is beïnvloedbaar. Het is al lang bewezen dat je jezelf compleet voor de gek kunt houden door bepaalde “waarheden” als mantra te herhalen. En dat is precies waar het in religies om draait. Het herhalen van mantra’s. Indoctrinatie van de geest. Het is zo verschrikkelijk moeilijk om daaraan te ontsnappen. Om jezelf het recht te gunnen te gaan twijfelen. Om open-minded te zijn. Gelovigen zullen altijd zeggen dat twijfel bij het geloof hoort. Dat twijfelen goed is. God is immers ongrijpbaar en mysterieus. Dat is mij tenminste altijd voorgehouden. Ik twijfel niet (meer). Heb gewoon mijn kop helemaal leeggemaakt, en ben heel nuchter en onbevooroordeeld naar de wereld gaan kijken. Heb alles in het -volgens mij- juiste perspectief geplaatst, en kwam tot de ontdekking dat het volstrekt onlogisch zou zijn dat er een soort van goddelijke entiteit zou bestaan. Dat de “heilige” boeken door een hogere macht zouden zijn geïnspireerd. Dat ze de gedachten en gevoelens van een “God” zouden zijn. Als je heel nuchter naar de teksten kijkt, dan kun je onmogelijk tot die conclusie komen. Kijk je bovendien naar de tijd en de omgeving waarin de bedoelde werken tot stand zijn gekomen, dan zouden er vele alarmbellen af moeten gaan. Niemand zal ooit kunnen bewijzen dat er geen God bestaat. Het omgekeerde ook niet. Maar als er een God zou bestaan. Waarom kent die dan menselijke emoties als boosheid en zelfs wreedheid. Is dat niet aan mensen voorbehouden? Is dat geen reflectie van de menselijke geest? En waarom is die dan zo ijdel? Moeten we hem en alleen hem aanbidden? Is ijdelheid niet ook een menselijke eigenschap? Nee. Mijn twijfel bestaat al heel lang niet meer. En als er een god bestaat, dan zal deze het me niet kwalijk nemen dat ik afgaande op de mij beschikbare informatie zijn bestaan ooit heb betwist. Want zeg nou zelf: het rammelt toch aan alle kanten…….

 2. Arjan

  Piet klok, ik ben het helemaal eens met je reactie.

  En Inge dat overal op de drempel blijven staan herken ik. Maar het zou misschien wel fijn zijn meer verbonden te zijn.

  1. Haha, leuk! 😀

   Wat wil je hebben? Wodka? Rum? Port?
   (Hehehe, het is nu 12:38 uur. Echt tijd voor sterke drank. 😛 )
   Ik heb ook koffie, thee en water. Met citroen? Honing? Kaneel?

   Cheers!

 3. Piet van Dijk

  Toch moeten we het christelijk geloof niet helemaal afbranden. Ik was vroeger oprecht blij en vond het heerlijk om God te loven voor de schepping en het mooie leven. Was dat een leugenachtig, opgelegd en voorgekauwd geloof? Ik voelde dat het uit mezelf kwam. Ergens wil een mens zijn dankbaarheid kwijt, bv na de geboorte van een baby. Laten we het geloof respecteren, wat Inge ook doet, maar niet afbranden. Laten we vooral menselijk blijven.

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.