Boekentips

Op deze pagina bespreek ik enkele boeken die voor mij zeer waardevol zijn (geweest).
Ben je op zoek naar een boek, volg dan vooral je eigen gevoel, zoek een boek uit dat JOU aanspreekt en kijk zeker ook verder dan mijn boekenlijstje lang is. Ieder mens is anders. Wat voor de één steunend is, kan de ander als beperkend ervaren. Eigenlijk net als met religie. 😉

Boeken over zelfbeeld

Boeken over zelfbeeld

Het drama van het begaafde kind – Alice Miller

Een boek dat al regelmatig genoemd werd op deze site. (Op de pagina’s ‘Het miskende kind’ en ‘Tips en adviezen’ vind je enkele citaten uit dit boek.)Voor mij was het één van de meest waardevolle en levensveranderende boeken waarmee ik mijzelf erkenning leerde geven en waarmee ik ook een begin begon te maken met luisteren naar mijn verdrongen kindbewustzijn. Het boek is wetenschappelijk en psychologisch. Geen religieuze of spirituele invalshoek.

Een mooi stukje over ‘Het drama van het begaafde kind’ vind je hier.

Het verdwenen zelf – Iris Koops (staat niet op de foto)

Zeer compleet zelfhulpboek, waarin ‘herstellen van narcistische mishandeling’ centraal staat.
Aanrader voor iedereen die in het godsbeeld van vroeger een ‘narcist’ herkent.
Wat mij betreft het meest complete en duidelijke boek over narcisme dat momenteel op de Nederlandstalige markt is. In tegenstelling tot het andere bekende boek over narcisme/psychopathie, ‘Destructieve relaties op de schop’ van Jan Storms, heeft dit boek van Iris Koops geen spirituele invalshoek. Het is neutraal, wetenschappelijk en zeer toegankelijk geschreven.
Meer over dit boek vind je hier.
Reacties van mensen die dit boek gelezen hebben vind je hier.

De kracht van het nu – Eckhart Tolle

Boek dat de lezer wil helpen om zich niet langer meer te identificeren met de gedachten die je over jezelf hebt (aangeleerd) gekregen. Elke gedachte wordt ontkracht. Wat er dan overblijft? Dat is wie je bent. Als subtitel draagt dit boek ‘Gids voor spirituele verlichting’. Een boek dat ik, ondanks de in mijn beleving soms wat pretentieuze toon en subtitel, van harte aanbeveel aan mensen die uit een sterk dogmatische hoek komen. Eckhart Tolle behandelt thema’s als ‘heel’ en ‘volmaakt’ zijn, relaties, overgave, vergeving, verlossing van psychische pijn en ‘het onnoembare’. Het was voor mij bevrijdend om te lezen, omdat het me zo totaal anders tegen het leven, de wereld en ‘het onnoembare’ deed aankijken. Ik heb dit als een prettig tegenwicht ervaren voor de zwaarte en stelligheden uit mijn dogmatische opvoeding.

Veel citaten uit ‘De kracht van het NU’ kan je hier lezen.

Grenzen – Henry Cloud en John Townsend

Christelijk boek (pastoraat/zelfhulp) waar ik ontzettend veel aan gehad heb en wat ik nog altijd van harte aanraad aan iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het bepalen en bewaken van de eigen grenzen. Subtitel: “Wanneer zeg ik ja? Wanneer zeg ik nee? Hoe bepaal ik mijn eigen grenzen?”
Citaat van de achterkant: “Vaak zijn Christenen er zo op gericht liefhebbend en onzelfzuchtig te zijn dat ze hun eigen grenzen en beperkingen vergeten. Zodra ze met hun eigen gebrek aan grenzen worden geconfronteerd, vragen ze: Kan ik grenzen stellen en nog steeds een liefhebbend mens zijn? Wat zijn rechtmatige grenzen? En als iemand nou overstuur raakt of gekwetst wordt door mijn grenzen? Hoe reageer ik als iemand mijn tijd, liefde, energie of geld wil? Zijn grenzen niet egoïstisch? Waarom voel ik me schuldig of bang als ik overweeg grenzen te stellen?”
Voor mij was dit boek lange tijd mijn ‘bijbel’, omdat het me de handreikingen bood die ik nodig had om gezonder te functioneren. Nog altijd pluk ik hier de vruchten van.
Voor iedereen met weerstand tegen alles wat christelijk is: LET OP! Dit boek is 100% christelijk!

Recensies op Bol.

Illusies – Ingeborg Bosch

Boek dat verdrongen gevoelens uit de kindertijd op heldere wijze in het licht brengt. Het laat zien hoe wij door middel van illusies onze pijn kunnen verdringen in een poging om te overleven. Dit boek geeft meer inzicht in heftige emoties en nare gedachten, waarvan er enkele genoemd worden op de achterkant: ‘Niemand geeft echt om mij’, ‘Als het even kan, vermijd ik elke confrontatie’, ‘Ik doe alles om maar aardig gevonden te worden’, ‘Uiteindelijk doe ik het toch nooit goed’, ‘Soms wil ik de boel gewoon kort en klein slaan’.

Ik heb erg veel gehad aan de uitleg over afweermechanismen. Ik leerde ze herkennen en ontmaskeren. Met name de hoofdstukken over ‘valse hoop’ en ‘valse macht’ hebben me veel inzichten gegeven in mezelf en de illusies die ik gebruik(te).

Recensie door Simonka de Jong.

De kracht van focussen – Ann Weiser Cornell

Zeer helpend boekje voor met name de (hoog)gevoelige mensen, dat je in contact leert komen met de diepere lagen gevoelens die in je lichaam opgeslagen liggen. Het boekje is geschreven door iemand die dit zelf moeizaam onder de knie kreeg en dat maakt dat zij stap voor stap en zeer helder de stappen weet te beschrijven die je kunt zetten om je doel, meer zelfinzicht, op zachte en steunende manier te bereiken. Ook zeer geschikt voor mensen die het idee hebben dat ze niet zoveel voelen en ook niet zo houden van ‘dat softe gedoe’.
Ik heb er veel aan gehad!

Recensies op Bol.

Boeken over relaties

Boeken over relaties

Als hij maar gelukkig is – Robin Norwood

Een boek voor vrouwen!

Inmiddels weet ik dat veel (christelijk opgevoede) vrouwen geleerd hebben dat ‘jezelf wegcijferen’ een deugd is. En dan met name jezelf wegcijferen voor een man. Jezelf ‘opofferen’ om hem te redden. Dit boek is voor vrouwen die teveel in de liefde investeren. Die ‘verslaafd’ zijn aan ‘liefde’ in de vorm van slechte relaties.

Over relatieverslaving staat het volgende geschreven op de site van Anna Schmitz:

“Relatieverslaving betekent niet verslaafd zijn aan relaties en steeds weer een andere relatie willen of steeds weer verliefd worden, maar het betekent dat je op mannen valt die emotioneel beschadigd zijn en niet in staat tot het aangaan van oprechte intimiteit en bij wie je de onbedwingbare behoefte voelt om voor hem te zorgen en hem liefde te geven zodanig dat hij zal veranderen en jou uit dankbaarheid daarvoor al die liefdevolle aandacht en begrip en erkenning zal geven die je in het verleden zo gemist hebt.

En als dat niet gebeurt, maar je in plaats daarvan liefdeloos, respectloos en onverschillig of zelfs gewelddadig behandeld wordt, ben je niet in staat deze relatie los te laten, maar heb je des te meer behoefte aan (het contact met) hem. Je kunt niet meer stoppen bezig te zijn met hem en met je gedachten hoe je de problemen in de relatie zou kunnen oplossen en hoe je de situatie onder controle zou kunnen krijgen. Je relatie is een obsessie geworden. Je hele leven, je gedrag en je emoties en gevoelswereld worden beheerst door de relatie en ook je gezondheid lijdt eronder. Je praat zijn fouten goed (‘hij bedoelt het niet zo’) en je neemt een onredelijk groot deel van de verantwoordelijkheid van de problemen op je. Je denkt dat het beter zou gaan als je meer je best had gedaan, of zou doen. Je neemt zijn geïrriteerde, humeurige buien, zijn onverschillige, denigrerende en ontmoedigende opmerkingen voor lief, die schrijf je toe aan zijn ongelukkige jeugd. En je probeert hem te helpen en hem zover te krijgen dat hij aan zichzelf en zijn problemen gaat werken, in de hoop dat hij zal veranderen en dat het dan allemaal toch nog goed kan komen. Maar ondertussen worden de pijn en de problemen alleen maar erger.

Je bent opgegroeid in een gezin waarin misschien sprake was van drankmisbruik, emotioneel-, verbaal-, of fysiek geweld, sexueel misbruik, of andere problemen, in elk geval problemen die wel veel emotionele pijn veroorzaakten maar waar niet op een eerlijke, openhartige en doeltreffende manier over gepraat werd. De situatie en jouw gevoelens werden ontkend, gebagatelliseerd, weggepraat, belachelijk gemaakt of veroordeeld en zo leerde je al vroeg situaties en je eigen gevoelens te ontkennen, weg te stoppen, net te doen alsof ze er niet zijn. En daardoor mis je in je volwassen leven het vermogen om in contact met je gevoel, je innerlijke stem te zijn en die gevoelens te gebruiken als leidraad om keuzes te maken in je leven en jezelf te beschermen tegen nieuwe problemen. Je voelt je aangetrokken tot mensen die op dezelfde (destructieve) manier met gevoelens omgaan als jij hebt geleerd (de manier waar je het meest vertrouwd mee bent) en je wordt weer op dezelfde manier beschadigd.”

Lees hier verder: bron.
 
 
De volgende drie boeken hebben betrekking op het thema ‘geweldloze communicatie’.
Ik beveel ook van harte het boek ‘geweldloze communicatie’ van Marshall Rosenberg aan, de grondlegger van dit gedachtegoed!
 
 
De giraf en de jakhals in ons – Justine Mol

Nadat ik mij toch wel wat had moeten worstelen door het boek ‘geweldloze communicatie’, was dit boekje een verademing om te lezen. Heel helder, met humor beschreven en erg toegankelijk en praktisch. Van harte aanbevolen dus!

Dit staat op de achterkant van het boek te lezen:
“Marshall Rosenberg, de grondlegger van Nonviolent Communication oftewel Geweldloos Communiceren, koos twee dieren om zijn ideeën krachtig en duidelijk over te brengen: de jakhals en de giraf. Zij staan symbool voor twee kwaliteiten in ons. De jakhals is resultaatgericht, oordelend en autoritair. De giraf is zowel zachtaardig als sterk, kijkt met mildheid naar wat zich aandient, communiceert vanuit zijn hart en zoekt naar verbinding en helderheid. In de giraf en de jakhals in ons maakt Justine Mol duidelijk dat het mogelijk is de jakhals te accepteren en ruimte te geven, en tegelijkertijd giraf te kunnen zijn, vanuit een diepe wens bij te dragen aan geluk en vrede voor iedereen. De giraf helpt de jakhals zich te uiten waardoor zijn meedogenloosheid kan veranderen in mededogen.
Justine Mol beschrijft de jakhalzenkanten en giraffeneigenschappen, geeft tips en laat mensen aan het woord in hun giraf- of jakhalsmoment. Een inspirerend boek waarin de lezer ervaart wat geweldloos communiceren inhoudt.

Justine Mol is internationaal gecertificeerd trainer Nonviolent Communication volgens het gedachtegoed van Marshall Rosenberg. Zij schreef eerder Opgroeien in vertrouwen. Opvoeden zonder straffen en belonen.”

(Dit laatstgenoemde boek is wat mij betreft ook echt een aanrader voor iedereen die kinderen opvoedt of met kinderen werkt!)

Recensies op Bol.com over De giraf en de jakhals in ons vind je hier.
 
 
Ik wil graag met je praten – Inga Teekens

Als volwassene communiceren met je ouders.
Met veel gevoel en humor beschreven boek. Dit staat op de achterkant:

“Praten leer je als kind van je ouders, communiceren leer je in het gezin waarin je opgroeit. Je leert maar één manier terwijl er vele manieren zijn. Dan word je zelf volwassen. Je wilt op je eigen manier de dingen bespreken met je ouders. Maar er is een patroon. Hoe doorbreek je dat?
Autobiografisch beschrijft Inga Teekens het contact met haar moeder en haar innerlijke communicatie. U bent getuige van pijnlijke gesprekken, boosheid, bespreekbaar maken van het beangstigende, respecteren van verschillen, en accepteren van het onvermijdelijke.

‘Inga Teekens durft. Vroeg of laat dient zich het moment aan dat wij ons ten diepste moeten zien te verstaan met onze ouders. Geen ontkomen aan. Ik was er bang voor. Inga Teekens óók, maar wie leest over haar gesprekken met de letterlijk en figuurlijk onvermijdelijke moeder (even dominant als verstild, even warm als verkild), kan slechts bewondering voelen voor de kracht èn kwetsbaarheid waarmee zij de confrontatie aangaat. Inspirerend.’

Frénk van der Linden, journalist/schrijver. “

Meer over dit boek kan je hier lezen.
 
 
En dan volgt nu het laatste boek in deze boekenlijst, dat gebaseerd is op het gedachtegoed ‘geweldloze communicatie’.
 
 
STOP met aardig zijn – Thomas d’Ansembourg
 
Pleidooi voor ECHTheid. Stop met veinzen, met nep-glimlachen, met ‘voor de lieve vrede’ de (moeilijke) dingen met ‘de mantel der liefde’ bedekken, maar wees eerlijk en open over je behoeften en stel je open voor de behoeften van de mensen om je heen. Een boek dat in mijn beleving absoluut bijdraagt aan betere gesprekken en relaties tussen mensen. Heel mooi vond ik dat er gezegd wordt dat behoeften niet zozeer om vervulling vragen, maar wel om erkenning. Mededogen en compassie voelen, ook wanneer je ‘nee’ zegt tegen de ander. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van!

Eén van de topboeken die ik gelezen heb en waar ik enorm veel aan gehad heb.

Hier vind je een recensie.

Klik hier om een stukje uit dit boek te lezen. Als smaakmaker!

 

 
De volgende twee boeken zijn geschreven vanuit het contextuele gedachtegoed.
 
 
Volgt binnenkort!

Boeken over Godsbeeld

Boeken over godsbeeld

Recensies volgen zo snel mogelijk!

3 Responses

 1. Je hebt een vlotte manier van beoordelen, die erg aanspreekt. Dat boek over grenzen vind ik zelf ook heel goed alleen vraag ik me af hoe je dat zelf doet. Je moet wel een fabelachtig werkvermogen hebben om je door al die boeken heen te werken en vervolgens een blog als deze bij te houden. Petje af. Je zou bijna geloven dat het hebben van deze blog je “werk” is. 🙂

 2. Johan Nijhof

  Zwervend op internet vond ik enkele Engelstalige titels die zeker in het lijstje horen. Marlene Winell Ph.D, veelgeprezen auteur over RTS (religious trauma syndrome) schreef de bestseller: Leaving the Fold (Verlaten van de kudde).
  Janet Heimlich schreef: “Breaking their Will”, over wat de dwang in de opvoeding kinderen en bijv. homoseksueel geaarden aandoet.

 3. SK te Z

  Mooie lijst met titels. heel gevarieerd. ik weet dat er een tijd is dat ik het doodeng vond om iets buiten ‘het dogma’ te lezen. Het gaat stukken beter :).
  Een aanbeveling voor als je die niet kent: Elsemarieke Kuiper-Koppe getiteld, ADIEU! Herstel na geestelijk misbruik: hoe pak je dat aan?’ Ze heeft er ook een werkboek bij. Toen ik net ‘uit de kudde’ gestapt was heb ik bij haar de cursus ‘ADIEU! gevolgd. Heeft mij erg goed gedaan. Top wat je hier doet Inge en Jammer dat het nodig is. Groet

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.