Onzichtbare krachten

“Afgelopen zomer verbleef ik in een internationale leefgroep, waar we elke dag begonnen met een zonnegroet, gevolgd door allerlei lichaamsoefeningen om onze chakra’s te reinigen en de ‘chi’ (levensenergie) krachtiger door ons heen te laten stromen. Of zoiets. Ik kan echt wel wat levenskracht gebruiken, maar dit vage gedoe gaf me de kriebels. Vroeger, in de Pinkstergemeente, waren er ook onzichtbare krachten waar ik iets mee moest of juist voor uit moest kijken. En er waren mensen die me precies vertelden hoe het zat en wat ik moest doen. En als ik dan ‘weerstand’ voelde, zat ik zogenaamd mijn eigen genezing in de weg. Als ik niet precies deed en geloofde wat zij zeiden, wilde ik blijkbaar niet écht beter worden. ‘Rot toch op’, denk ik nu. Ik vind dat zo manipulatief! Ik ben blij dat ik dat in elk geval heb leren inzien. Maar ik vraag me wel steeds meer af: is er een manier waarmee ik mijn innerlijk versterk zónder ‘onzichtbare krachten’ of zweverige gedoe?

Met vriendelijke groet, U.”

Beste U.,

Je allergie voor manipulatie via zogenaamde onzichtbare krachten is zowel begrijpelijk als herkenbaar. 🙂 Ik zal proberen zo helder en nuchter mogelijk te zijn. Toch is het best wel lastig, omdat je ‘innerlijk’ natuurlijk ook onzichtbaar is. Je kunt het niet zien, maar je hebt er wel een bepaald beeld van. Jij hebt bijvoorbeeld het idee dat je innerlijk versterkt zou moeten worden.

Ik lees in je mail dat je veel geleerd hebt over de werking van manipulatie. Dan heb je ongetwijfeld ook het één en ander geleerd over gedachten en overtuigingen. Ben je je ervan bewust dat onze aannames over de wereld om ons heen, grotendeels bepalen hoe wij deze ervaren? Meer daarover kan je hier lezen: https://dogmavrij.nl/universele-twijfel/

Zo werkt het ook met aannames over de wereld binnenin ons. Als jou van jongs af werd bijgebracht dat je zwak, onwaardig en nietig bent, ga je jezelf (onbewust) zo zien. Als je leerde dat je verlost moet worden, ga je (onbewust) op zoek naar een verlosser of een manier om (zelf) verlossing te bereiken.
Je kunt hier meer lezen over de manipulatieve boodschap die van diverse kanten tot ons komt:
https://dogmavrij.nl/zij-die-ziek-zijn/

Wat is eigenlijk een ‘sterk innerlijk’? Wanneer beschouw je je eigen innerlijk als ‘sterk’ en waarom dan (pas)? Welke basisaanname over je huidige zelf zit daar achter? Waar komt die aanname vandaan? Weet je zeker dat die klopt?

Ik denk dat we ons massaal gek laten maken door ideaalbeelden, door de gedachte dat alles maakbaar is en door het idee dat ‘kwetsbaarheid’ omringd hoort te zijn door ‘schaamte’ en ‘schuld’.

Ons innerlijk is geen statisch gegeven. Het is niet aanwijsbaar. We ervaren het. En deze ervaring is elke keer anders. Er zijn momenten dat je je krachtig voelt en er zijn ook momenten dat je je weerloos voelt, niet bestand tegen wat er ook maar van je wordt gevraagd.

Ik denk dat dit volkomen normaal is. En dat het oké is om in alle kwetsbaarheid mens te zijn. Wankelend, struikelend, zoekend… Het lijkt me onnatuurlijk om te streven naar een permanente staat van kracht en stabiliteit. Of om altijd maar met een glimlach rond te lopen.

Wanneer we onszelf forceren om iemand anders te worden, accepteren we in wezen niet degene die we nu zijn. We plegen als het ware verraad aan onszelf. We dwingen bepaalde kanten tot zwijgen en/of tot veranderen.

We willen onszelf ‘verbeteren’, omdat we vinden dat we niet goed genoeg zijn.

Ik denk dat een sterk innerlijk een gesteund innerlijk is. Gesteund door zichzelf. Een innerlijk dat weet dat ze er mag zijn, precies zoals ze zich op dit moment voelt. Omdat dit goed genoeg is.

Hartelijke groet,
Inge Bosscha
Coach voor Kerkverlaters


Lijkt het je leuk om eens in gesprek te gaan met mensen die zelf ook hebben ervaren wat manipulatie is en hoe gevoelig je daarvoor kunt blijven? Je bent van harte welkom om mee te praten in de DogmaVRIJplaats op Facebook. Als je dat wilt, kan ik je lid maken (je Facebookvrienden krijgen hier geen melding van en kunnen de groep niet zien, behalve wanneer ze zelf ook lid zijn). Je kunt daar je verhaal doen, maar bent ook welkom als je alleen wilt lezen en/of een schuilnaam gebruikt. Laat het gerust weten wanneer je dit wilt. Voel je vrij!

Bovenstaande vraag en antwoord verscheen eerder op de Facebookpagina Coach voor Kerkverlaters. Tip: like en volg de pagina voor dit soort berichten en meer!


Het doel van deze vragenserie is: ruimte maken voor lastige, pijnlijke gevoelens rondom het thema ‘kerkverlating’.

Jouw vraag in deze rubriek? Regelmatig beantwoord ik op de Facebookpagina ‘Coach voor Kerkverlaters’ een nieuwe vraag. Stuur je vraag naar: ingebosscha (apenstaartje) outlook (punt) com en vermeld duidelijk dat je vraag bedoeld is voor de Facebookpagina (en de website). Wanneer jouw vraag gekozen wordt voor plaatsing, laat ik dit vooraf aan je weten. Elke vraag wordt anoniem geplaatst.


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via  http://petje.af/ingebosscha Dank je wel!

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

1 Response

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.