Boekcontract van uitgeverij Kok Boekencentrum!

IK HEB EEN BOEKCONTRACT! 

Ja, dat moest echt even met hoofdletters. Ik ben hier namelijk zo ontiegelijk blij mee! 2023 Zal voor mij het jaar worden waarin ik EEN BOEK SCHRIJF! Oktober 2024 zal het verschijnen. Ik kan het haast nog niet geloven.  

Natuurlijk twijfel ik of ik het wel kan. Tegelijkertijd klopt alles gewoon en voelt het alsof het zo moet zijn. Al jaren rijpt dit boek in mij en weet ik dat het op een dag geboren gaat worden. Begin vorig jaar voelde ik voor het eerst de noodzaak om nu echt het schrijven van dit boek grote prioriteit te geven. Bij het maken van voorlichting en gastlessen miste ik namelijk dit boek om naar te verwijzen als tastbaar naslagwerk. Een boek over de impact van kerkverlating en Religieus Traumasyndroom. 

Maar ja, m’n gezondheid was niet opperbest, er moest een huis opgeknapt en verkocht worden en ik moest zo nodig weer gaan samenwonen met m’n ex. 😉 Toch ontwikkelde het boek door in mij, al was het nog nauwelijks op papier.  

En toen werd ik benaderd door uitgeverij KokBoekencentrum met de vraag of ik er wel eens aan had gedacht om een boek te schrijven over kerkverlating en Religieus Traumasyndroom. Dolblij was ik, en nog! Vooral omdat ik eerder al had besloten dat wanneer mijn manuscript af zou zijn, ik daarmee als eerste naar KokBoekencentrum zou gaan. De redenen waarom ik juist voor hen kies, staan perfect beschreven op hun website: https://www.kokboekencentrum.nl/over-ons/ 

Ik schrijf het boek niet alleen voor degenen die zelf te maken hebben (gehad) met kerkverlating en/of pijn en schade naar aanleiding van wat hen werd aangeleerd en/of aangedaan binnen een religieuze groepering. Het boek is ook bedoeld voor hun geliefden, hun huisartsen, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners. Ook is het boek voor kerkwerkers en predikanten. Ik wil dat het een informatief boek wordt, waarin ik vooral inzoom op de emotionele en de psychosociale gevolgen die kerkverlating en een religieuze opvoeding soms kan hebben, zowel voor kerkverlaters als voor kerkgangers.  

Ik zal vooral stilstaan bij de lastige en pijnlijke aspecten, omdat ik oprecht geloof in goede bedoelingen en in voortschrijdend inzicht. Ik zie zowel binnen als buiten kerken zoveel prachtige initiatieven waarmee geïnvesteerd wordt in gezonde(re) groepen en individuen. Met dit boek wil ik mijn bijdrage daaraan toevoegen.  

Ik vind het een groot en spannend avontuur, zowel emotioneel als fysiek. Ik probeer mijn missie klein en simpel te houden. Elke dag waarop ik niet te ziek ben, zal ik op vaste tijden schrijven, afgewisseld door af en toe een ommetje. Ik ga proberen om zo gestructureerd mogelijk te werken, met daarbij veel ruimte om te denken, te voelen en uit te zoeken. Ik ontdek vanzelf wat in de praktijk het beste werkt. Ik ben enorm ambitieus en ook vreselijk onzeker. Maar dat laatste ben ik met alles, dus dat beschouw ik maar gewoon als achtergrondruis terwijl ik stug doorga met mijn missie, want zo voelt dit echt. Ik ga gewoon mijn best doen en gelukkig zal uitgeverij KokBoekencentrum me hierin begeleiden.  

Wat vinden jullie dat er sowieso in dit boek moet staan? Waar moet ik op letten en wat moet ik vooral wel of juist niet doen? Ik ben benieuwd!  

Liefs, Inge 

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

5 Responses

 1. Rita

  Hoi Inge. Wat een geweldig bericht!
  Natuurlijk schrijf jij dat boek.
  Je hebt zoveel te zeggen. Vooral lastig lijkt me, om het in structuur te krijgen.
  Ik vind het mooi dat je niet veroordelend bent naar christenen. Hou dat vooral vast.
  Ik had gewild dat je blog in mijn tijd dat ik worstelde al bestond.
  Groet, Rita

 2. Ype Akkerman

  Dat is echt een nest step! Ga het avontuur gewoon aan, Inge. Het zal vast niet altijd gemakkelijk zijn maar dit is op je pad gekomen en je hebt genoeg in huis om er een mooi boekmvan te maken. Je ztaat er ook niet in je eentje voor, wel? Als zo’n uitgever het me je ziet zitten dan heb je al heel wat mee.

 3. Welmoed

  Hoi Inge,

  Fantastisch dat je een boek gaat schrijven over dit beladen onderwerp. Graag zou ik in het boek genoemd zien, dat je, door bijv. het lezen van de boeken van Bam Moerland over de Gnostiek, helemaal vrij kunt worden van die beknellende gedachten, overtuigingen en gevoelens waar je vroeger in en mee zat. Ik heb mogen lezen en geloof dit ook, dat het enige dat je hoeft te geloven is, dat we allemaal een goddelijke vonk hebben in ons hart, en als je naar je hart luistert, (je intuitie) dat dat alles is. Geen dogma’s, geen “juiste waarheid”, geen hel en verdoemenis. Elke dag openstaan voor nieuwe ervaringen. Liefs Welmoed

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.