Hoe ik mijn eigen god creëerde, om hem daarna te verliezen (gastblog!)

Hieronder volgt weer een gastblog van Vincent van Heukelum. Veel leesplezier!


Al op jonge leeftijd had ik af en toe een conflict in mijn hoofd tussen wat de bijbel vertelde over wat God deed, en wat ik daarvan vond. Want aan de ene kant werd mij verteld dat God geen fouten maakt en altijd rechtvaardig is, maar ik kon soms bepaalde daden niet rijmen. En dan ging ik het gesprek aan met mijn ouders, mijn dominee, of iemand anders wiens mening ik respecteerde.

Wat ik dan merkte was dat hetzelfde verhaal soms door 4 personen op 4 verschillende manieren werd uitgelegd, met 4 verschillende lessen/moralen als conclusie. En in die tijd zag ik het als iets moois; één verhaal wat niet één, maar zelfs 4 lessen in zich had. Ik zag het niet als een probleem dat er blijkbaar niet één overduidelijke, niet te verdraaien boodschap in zat.

En zo loste ik steeds vaker mijn problemen op. Als ik iets las of hoorde waar ik niet achter kon staan, dan las ik het vast verkeerd, want zoals ik het las klonk fout, en God maakte geen fouten, dus moest ik het wel fout gelezen hebben. En dus zocht ik naar een andere manier om het te lezen waar ik me wel in kon vinden.

Door de jaren heen merkte ik dat deze manier van verhalen anders interpreteren omdat de conclusie mij niet aan stond, ervoor zorgde dat ik eigenlijk bezig was mijn eigen versie van god te maken, die in feite niks anders was dan een personificatie van mijn eigen opvattingen.

Al die tijd dat ik dacht bezig te zijn met de vraag “Wat zou God hiervan vinden”, was ik dus eigenlijk bezig met de vraag “Wat zou ik hiervan vinden als ik God was?” En voor mij werd het duidelijk dat voor mij God’s mening over zaken eigenlijk alleen van belang was voor vraagstukken waar ik OF niet de verantwoordelijkheid wilde dragen voor de uitspraak, OF waar ik de uitspraak niet kon beargumenteren, en God als doorgeefluik de mening een status gaf waar niet aan getwijfeld kon worden.

Zonder te beseffen had ik mijn concept van God veranderd van een god die bestaat en waar ik in geloof naar een fictief wezen om gedachte-experimenten mee uit te voeren. En toen dit besef eenmaal indaalde, kwam ook het besef dat ik niet meer in een God geloofde.

©Vincent van Heukelum

Meer lezen van Vincent? Vincent beheert de Facebookgroep ‘Ask a Friendly Atheïst’, opgericht omdat veel mensen niet precies weten wat een atheïst denkt of gelooft en om ruimte te bieden hierover op respectvolle manier in gesprek te gaan. Niet verkondigend, maar verbindend. Van harte aanbevolen!

Klik >HIER< voor meer gastblogs van Vincent.


Ben je geraakt door deze gastblog? Wil je reageren? Je kunt je reactie plaatsen onder dit bericht (even omlaag scrollen). LET OP: Opbouwende, verbindende en steunende reacties zijn zeer welkom, kritiek en felle discussies worden niet geplaatst of verwijderd. Gastbloggers op Dogmavrij wordt op deze manier een beschermde omgeving geboden om hun verhaal te vertellen.


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via  http://petjeaf.com/ingebosscha Dank je wel!


Kan je wel wat steun gebruiken?

Lijkt het je fijn om mee te doen in een verborgen steun- en inspiratiegroep op Facebook? Je treft daar een actieve groep met ruim 350 groepsleden, een opbouwende, positieve sfeer, diepgang en openhartigheid over alles waar je tegenaan kunt lopen als je aangeleerde dogma’s loslaat of dat probeert te doen. >KLIK< voor meer informatie.

Zoek je hulp bij het loskomen van aangeleerde religieuze overtuigingen en/of de impact daarvan? >KLIK< voor een lijst met ervaringsdeskundige professionals.

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

2 Responses

 1. Vital Henkens

  Soms duurt het te lang om te beseffen dat er géén god is!
  Ik weet dat er een opluchting is om tot de wetenschap te komen dat het de mens zelf is die die god gemaakt heeft.
  Geloven is een zwakheid. Nog erger is dat men de mens manipuleert uit geestelijke macht.
  Alléén met de kerk en de staat is er goed en kwaad.

 2. Piet van Dijk

  @Vital Henkerns ”Geloven is een zwakheid” vind ik niet terecht. Want ook wie niet in een god gelooft (zoals ik ook) gelooft in liefde, vriendschap, vrede sluiten, praten, goede dingen doen, het geweten volgen, een innerlijke stem volgen. Geen idee of we daardoor een betere wereld krijgen, het is niet bewezen, maar ik geloof dit nu eenmaal. Waarop gebaseerd? Niet op een geschrift maar op een common sense met veel andere mensen en op ervaringen dat ze in de praktijk wel werken. Kortom, geloven doet iedereen.

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.