Last van religieuze opvoeding? Uitnodiging voor integere themamiddag in Utrecht

Gelukkig ervaart lang niet iedereen klachten naar aanleiding van de ontvangen opvoeding door (streng) religieuze ouders. Toch is er ook een verontrustend grote groep die aangeeft in meer of mindere mate last te hebben van de gevolgen van hun opvoeding. Voor deze mensen is het volgende mogelijk interessant. 

 

Verwarrende kluwen

Hoe kijk je met ogen van nu naar de opvoeding die je hebt gekregen? Vind je het verwarrend wanneer je van sommige dingen moet concluderen dat het jou niet geholpen heeft en misschien zelfs schadelijk voor je was? Voel je je schuldig wanneer je boosheid voelt? Voel je je een verrader wanneer je voorzichtig erkennen moet dat je last hebt van bepaalde dingen die gebeurd zijn of die je werden aangeleerd? Vind je het moeilijk om echt ruimte te maken voor jóuw verhaal en raak je steeds weer in een verwarrende kluwen terecht van frustratie, verdriet, loyaliteit, angst en schuldgevoel?

 

Inspirerend en positief

Zondagmiddag 10 juni gaan Ellis van Altena en ik (Inge Bosscha) in Utrecht op integere manier ruimte maken voor jóuw verhaal. Ik geef je handvatten hoe je dit kunt doen zónder deloyaal te worden aan je ouders/afkomst (en hún verhalen). Ik vertel je ook welke religieuze ideeën het meest als beperkend worden ervaren en wat de gevolgen kunnen zijn. Daarnaast zal pedagoog Ellis van Altena een boeiende lezing houden over verschillende opvoedingsstijlen en pedagogische visies. Het wordt een inspirerende, positieve middag waarin volop ruimte is voor het delen van persoonlijke ervaringen.

 

Doelgroep

Personen die religieus werden opgevoed (of je op dit moment wel of niet gelovig bent doet hiervoor niet ter zake) en die ervaren dat sommige geloofsideeën hen nog steeds belasten zijn van harte welkom, evenals hun geïnteresseerde geliefden.

Er is plek voor 40 deelnemers en er zijn nog enkele plaatsen vrij! Wil jij erbij zijn? Reserveer dan snel via de mail: ingebosscha@outlook.com

 

Programma en details

 

“Met andere ogen kijken naar je religieuze opvoeding”

 

Onder begeleiding van
Ellis van Altena (pedagoog) en
Inge Bosscha (reli-trauma deskundige)

 

Programma

-Ellis van Altena: Inleiding over verschillende opvoedingsstijlen, zoals de autoritaire – en de verwaarlozende stijl. Wat kunnen de gevolgen zijn? Wat zijn de voor- en nadelen? Waarom kiezen mensen (onbewust) voor een bepaalde manier van opvoeden?
Daarnaast komen verschillende kindvisies aan bod en wordt aandacht gegeven aan de gevolgen die bepaalde kindvisies kunnen hebben.

-Inge Bosscha: Wat kunnen de gevolgen zijn wanneer je opgroeit met een mensbeeld vol schuld en schaamte? Of wanneer je leert dat er een voortdurende geestelijke strijd woedt? Inleiding over de impact die religieuze dogma’s kunnen hebben op onze identiteitsvorming en ontwikkeling. Tevens enkele handreikingen om ruimte te maken voor je eigen verhaal en om te gaan met schuldgevoelens richting de opvoeders.

-Bespreking in groepjes. Ruimte voor het delen van persoonlijke ervaringen.

 

Details

 

Wanneer

10 juni 2018

Waar

Grave van Solmsstraat 4, 3515 EN Utrecht

Kosten

15,- (bespreekbaar i.g.g. kleine beurs)
Incl. koffie/thee/wat lekkers

Reservering en info

LET OP! Reserveren kan alleen via mail: ingebosscha@outlook.com
Je ontvangt een mail met daarin de betaalgegevens.

Reservering is pas definitief na ontvangst betaling.
Max. 40 deelnemers.

 

Van harte welkom!

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.