Traumatherapie bij Psytrec deel I. Algemene info.

 

 

 

De afgelopen twee weken heb ik zeer intensieve traumatherapie gehad. Ik beloofde er verslag van te doen, omdat velen van jullie met mij meeleven en aangaven geïnteresseerd te zijn in wat ik dan precies ging doen. Ik ontving ook veel vragen van mensen die wilden weten of dit eventueel ook iets voor henzelf zou kunnen zijn.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb ontzettend veel aan de therapie gehad! Ik voel mij zowel emotioneel als fysiek ontspannen, rustig, krachtig en vol zelfvertrouwen. Mijn aandacht en energie is veel meer in het hier en nu in plaats van in mijn hoofd, waar ik altijd druk bezig was met ‘helpende gedachten’ om mezelf uit het angstmoeras te houden. Ik voel nu eindelijk in mijn lijf wat ik al ruim 15 jaar met mijn hoofd weet: ik ben veilig en ik ben sterk!

Binnenkort ga ik meer vertellen over mijn eigen proces tijdens de behandeling en dan met name betreffende klachten rondom het Religieus Trauma Syndroom. Ook zal ik na ongeveer een jaar nog eens inzoomen op hoe het dan met me gaat en in hoeverre de therapieresultaten blijvend zijn. Ik verwacht veel, omdat ik voel hoe diep de verandering verankerd zit in mijn systeem.

In dit blog beperk ik mij deze keer tot meer algemene informatie over de door mij gevolgde therapie, vooral bedoeld voor degenen die nog op zoek zijn naar een passende therapie of overwegen deze therapie te gaan volgen.

 

Wat & Waar?

Ik volgde het innovatieve INTENSIVE8 PTSS-behandelprogramma van Psytrec in Bilthoven. Dit is een behandeling waarbij wetenschappelijk gefundeerde therapieën voor traumaverwerking met elkaar worden gecombineerd. Daarnaast is er een intensief bewegingsprogramma in de buitenlucht en wordt er Psycho-educatie gegeven. De combinatie van deze 3 onderdelen is uniek in de wereld, zeer intensief en bijzonder effectief.

Het is een GGZ-instelling en alle kosten worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Behalve dan een eventueel nog te betalen eigen risico. Er wordt verder geen eigen bijdrage gevraagd.

Ik zal over alle onderdelen iets vertellen, maar eerst even iets over de dagindeling.

Dagindeling

Ik zei dat ik twee weken intern zou zijn, maar eigenlijk was dit twee keer een aaneengesloten periode van 4 dagen (zondagavond tot donderdagavond en de week daarop weer), 8 dagen dus, in een periode van 2 weken.

De groep bestond uit 28 personen, die opgesplitst werd in drie groepen.

Elk dagdeel werd in drie stukken gedeeld en in elk dagdeelstuk had één groep therapie sessie (individueel) en hadden er twee groepen sport (groepsactiviteit).

Ik zat in de groep die begon met sessie en daarna nog twee keer sport had.

psytrec-dagprogramma

’s Morgens kregen we een Imaginaire Exposure sessie en ’s middags een EMDR sessie. Over Exposure en EMDR vertel ik straks meer.

 

 

Sport

Elke dag bestond uit ongeveer zes uur beweging in de buitenlucht. Dit sportprogramma werd zeer goed aangepast aan je eigen niveau. In mijn groep zat bijvoorbeeld iemand in een rolstoel en iemand die nog nooit gesport had, maar ook door hen was het programma te volgen.

We gingen bijvoorbeeld mountainbiken (er zijn daar voldoende fietsen en fietshelmen aanwezig) of een stuk wandelen door het bos. Ook was er op het terrein zelf een hele mooie hindernisbaan en een touwbaan. Je kon er badmintonnen en een balspel doen en er werd ook boogschieten gegeven. Alles onder kundige en begripvolle begeleiding van een fijn sportteam.

 

Psycho-educatie

Na het avondeten hadden alle groepen gezamenlijk Psycho-educatie van 19:30 tot 21:30.

We kregen dan in een kring, zittend achter grote tafels, les over PTSS. We leerden hoe het ontstaat, hoe we er vaak onbewust en niet helpend mee omgaan, wat vermijding is, wat triggers zijn en hoe we het meeste uit de therapie konden halen. Er was ruim gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

Eten en drinken

Ontbijt, lunch en avondeten werd volledig verzorgd middels een lopend buffet. Met eventuele dieetwensen werd rekening gehouden.

Elke morgen konden we vanaf 07:30 uur ontbijten aan grote tafels. Er was meestal iets extra’s, zoals een vers gebakken broodje, croissantje of een gekookt eitje. Er was keuze uit een aantal broodsoorten. Daarnaast was er vers fruit, yoghurt en muësli.

De hele dag kon je gratis thee, koffie, warme chocomel en soep uit automaten pakken en stond er gekoelde limonade in de eetzaal.

Bij de lunch werd vaak iets extra’s geserveerd, zoals een lekkere soep, een versgemaakte eiersalade of een tosti.

Er waren altijd meerdere groentes bij het diner, verschillende aardappel- en pastaproducten, meerdere vlees- en vissoorten en salade’s.

 

Slapen

psytrec-naambordje
Het naambordje naast mijn kamerdeur.

Iedereen heeft een eigen kamer met een eigen wastafel. De kamers hebben geen toilet. In de gangen zijn meerdere toiletten aanwezig. Ik heb zelf nooit op iemand hoeven wachten.

Enkele kamers hebben een eigen douche, maar de meeste kamers hebben dit niet. Er zijn een paar zeer ruime kamers, maar er zijn ook erg kleine kamertjes. Het belangrijkste is dat je jezelf kunt terugtrekken op een eigen plekje met je eigen bed.

Het is verboden om bij elkaar op de slaapkamer te komen, wat voor rust en duidelijkheid zorgt.

De kamers kan je van binnenuit op slot draaien. Verpleegkundigen kunnen de deuren eventueel in geval van nood van buitenaf openen. Er zijn overdag 2 verpleegkundigen aanwezig en ’s nachts één.

 

Ik zal nu algemene informatie geven over de therapiesessies die ik kreeg.

In een ander blog zal ik er meer inhoudelijk (persoonlijk) op ingaan.

 

Imaginaire Exposure

Elke morgen kregen we Exposure. Dit was individueel.

Exposure betekent letterlijk ‘blootstelling’ en dat was ook wat er gebeurde. Ik zal dit straks uitleggen.

Feit is dat veel mensen met traumagerelateerde klachten zeer vermijdend met hun angsten en gevoelens omgaan. Alles wat hen aan het trauma doet herinneren proberen ze te vermijden/ uit de weg te gaan. Dit kost veel energie, want er kan erg veel (steeds meer) zijn dat je spanning geeft. Vaak is er ook angst voor de angst en wordt je wereld steeds kleiner.

Vermijding lost niks op en houdt het trauma in stand.

Bij Exposure word je gevraagd om tot in detail te vertellen over de traumatische gebeurtenis die voor die dag op jouw programma staat. (In een uitgebreide intake-procedure is eerder al een zogenaamde ‘rode draad’ gemaakt met jouw persoonlijke te behandelen trauma’s.)

Het is de bedoeling dat je de situatie ook zintuiglijk helemaal opnieuw beleefd. Er worden vragen gesteld als:

‘Wat rook je? Wat hoorde je? Wat zag je? Hoe voelde dat? Waar voelde je dat?’

Allemaal dienen ze hetzelfde doel: jouw spanning laten oplopen tot 100 op een schaal van 1 tot 100.

Wanneer de spanning op z’n hoogst is, vertel je het opnieuw en opnieuw, totdat je merkt dat de spanning langzaam maar zeker begint te zakken.

Ik heb het geluk te beschikken over een groot voorstellingsvermogen, waardoor ik elke keer heel snel in de gebeurtenis terecht kwam en de spanning al snel op 100 zat.

Er kan eventueel ook gebruik gemaakt worden van geluiden, filmpjes, afbeeldingen en allerlei materialen die als trigger dienen om de spanning en de angst op te roepen.

De eerste sessie die ik meemaakte gaf me achteraf al zoveel rust en vertrouwen in mezelf. Ik kon er opnieuw doorheen gaan en meemaken hoe de spanning ook weer afnam. Wat een ervaring en wat een diep doorleefde boodschap landde er toen in mijn lijf: ik kan dit aan!

psytrec-behandelkamer

 

EMDR

Elke middag kregen we EMDR. Ook dit werd individueel gegeven.

Bij EMDR ga je niet de situatie helemaal opnieuw beleven, maar je pakt er enkel het meest nare moment uit, waarvan je als het ware een plaatje maakt dat je voor je ziet. Je kijkt dus naar jezelf in dat plaatje.

Je hebt dit plaatje opgevist uit je lange termijn geheugen en plaatst het voor je in je werkgeheugen.

Terwijl je met je werkgeheugen naar het plaatje kijkt, zal de behandelaar je werkgeheugen ook prikkelen door je bijvoorbeeld bewegende lampjes te laten volgen met je ogen en/of door je via een koptelefoon piepjes te laten horen of door je rekensommen te laten maken. In je werkgeheugen ontstaat zo een soort strijd om de aandacht en dit zal de herinnering steeds meer doen vervagen, waardoor de emotionele lading eraf gaat.

Ik kon zelf altijd goed merken dat de spanning in mijn lijf duidelijk daalde tijdens een sessie EMDR.

 

Om deze blog niet te lang te laten worden, zal ik het eerst hierbij laten. Ik ben van plan om nog meer te delen over deze therapie en dan vooral hoe het mij geholpen heeft met mijn Religieus Trauma Syndroom. Ik zal dan meer inhoudelijk op mijn persoonlijke beleving ingaan, omdat ik denk dat dit voor anderen ook herkenbaar is.

Voor nu laat ik het hierbij en deel tot besluit nog dit filmpje, waarin heel duidelijk zichtbaar wordt hoe de verschillende behandelingen werken.

Let op: filmpje bevat mogelijk triggers.

 

 

Link naar deel II van mijn verslag over mijn therapie bij Psytrec, met daarin meer over de angst om ‘verloren te gaan’, de angst voor de hel en de duivel. Een persoonlijk therapieverslag. >KLIK< 

Heb je vragen, stel ze gerust!

 

Liefs,

Inge


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via  http://petje.af/ingebosscha Dank je wel!

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

19 Responses

 1. Johan Nijhof

  Lieve Inge,
  Klinkt als een heel doordachte therapie, die dus alle kans op blijvend succes heeft. Het valt me op, dat men bij de blootstelling geen gebruik maakt van ouderlingen om de resistentie te verhogen. Die zullen toch wel beschikbaar zijn? Nou, ja, misschien komt dat op het eind nog. Je weet nu in elk geval, dat je het tot een goed einde gaat brengen, en dat is het voornaamste, Hou je haaks,
  Liefs,
  Johan

  1. Dank je wel, Johan! 🙂 Het is inderdaad een zeer doordachte therapie, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De therapie is zo intensief en effectief dat het in veel gevallen al voldoende werkt na de twee weken die ik er nu op heb zitten. Ik ben dan ook klaar met de therapie en heb alleen nog een terugkomdag, waar ook familie welkom is. En verder word ik nog 1.5 jaar in de gaten gehouden en zal ik af en toe vragenlijsten moeten invullen om mijn klachten (of de aanwezigheid daarvan) te meten.

   Grappig dat je de ouderlingen noemt. Ik heb bij Psytrec namelijk ook gewerkt met het thema ‘dominante mannen’ en zal daar binnenkort meer over vertellen. Laat ik nu alvast verklappen dat ze daar echt alles uit de kast hebben gehaald om mij met die dominante man (ouderling) te confronteren.

   En hij doet me niets meer! 😛

 2. Hans

  Ha die Inge,

  Goed bezig hoor! Vooral die EMDR lijkt me wel wat. Een heel fraaie poging om storende emotionele ervaringen hun kracht te ontnemen. Best wel slim eigenlijk. Weet je ook wie dit heeft ontwikkeld? Ben benieuwd naar je volgende verslag Veel succes, Hans.

 3. Heel fijn om te lezen dat je er iets aan hebt gehad. 🙂 Ik kijk dan ook uit naar het vervolg, naar jouw persoonlijke innerlijke reis.
  Heb je ook methodes meegekregen om in de toekomst trauma’s te voorkomen, om jezelf in bepaalde situaties sterker te maken? Zoals, bijvoorbeeld, een alertheid naar bepaalde innerlijke processen, zodat er een soort alarm afgaat als het vanbinnen de verkeerde kant opgaat? Of iets dergelijks?

  Bedankt om dit met ons te delen !
  Warme groet

  1. Dank je wel voor je reactie, internettoerist! 🙂

   Door de therapie krijg je zoveel zelfvertrouwen en voel je je zo krachtig worden, dat dit alleen al een goede basis is voor de toekomst.

   Mocht er ooit weer iets traumatisch gebeuren in mijn leven, dan heb ik nu de tools om hiermee om te gaan en om de spanning te doorleven en los te laten.

   De Psycho-educatie heeft de inzichten rondom vermijding en triggers vergroot, wat ook voor de toekomst handig is, omdat ik zo mezelf eerder doorheb wanneer ik aan het vermijden ben in plaats van aan het voelen/doorleven en loslaten.

   Warme groet terug! 🙂

 4. Edward

  Gefeliciteerd met je succes Inge.
  Ik hoop dat jouw goede voorbeeld goed doet volgen, want het geloof heeft nog een veel te grote (negatieve) invloed op mens en samenleving.
  Groet

  Edward

 5. Jos de Bleyser.

  Dappere Inge,

  fantastisch dat het zo positief voor je is geweest, ik gun het je zo en je verdient het ook zo.
  Wat is mijn afscheid van religie dan toch een makkie geweest.

  Mijn ultieme respect voor jou!

  Liefs, Jos.

 6. Alike

  Ha Inge
  Om te te beginnen, slechts 1 woord!
  WAUW!
  Ik zit zelf op dit moment in het weekend naar de tweede week van psytrec en merk gigantisch veel verschil en lees in je blog veel herkenning al zal ons trauma verschillen.

  Niet alleen de EMDR maar ook de uren beweging en sporten doen me goed.
  Ik hoop dat er velen zullen zijn die zich aanmelden want het zal ze zeker helpen!
  Mijn trauma is 24 jaar geleden begonnen, en feit dat ik dit nu kan doorbreken is dusdanig onvoorspelbaar dat ik het bijna niet kan geloven. Ik heb de mogelijkheid gekregen een tweede keer terug te gaan naar psytrec (wat niet vaak vookomt) en merk nu dat de therapieën zijn vruchten afwerpt, juist ook omdat ik voel dat er een heel team achter me staat dat meeleeft en alles uit de kast haalt om me verder te helpen.
  Heel veel sterkte in je verdere proces Inge!
  En iedereen die met trauma worsteld!

  1. Lieve Alike,

   Enorm bedankt voor je reactie. Wat fijn dat jij ook zoveel verschil ervaart na je behandeling bij Psytrec en wat mooi dat je nog een keer terug kon komen. Ik denk dat je de tweede behandeling inmiddels achter de rug hebt? Heeft het je goed gedaan? Ik hoop het zó voor je!

   Het spijt me dat ik niet eerder reageerde. Sowieso ben ik een tijdje minder aanwezig geweest op deze site, maar ik zie ook nu pas jouw berichtje, eveneens enkele andere berichten waarvan ik geen melding heb ontvangen. Er is dus iets niet helemaal goed gegaan met het mailprogramma dat aan deze site gekoppeld is.

   Ik wens je een rustig weekend toe, waarin je kunt bijkomen van je enorme prestaties.
   Liefs voor jou! <3

 7. Ali Ritmeester

  Ik weet niet goed of dit de juiste plek is om te reageren op deel 1 van jou Traumatherapie bij Psytrec. Wow, Ik heb deel 1.gelezen. Ik vind het behoorlijk heftig en tegelijkertijd spreekt het me ook aan in een bepaalde zin. Ik heb veel gesprekken gehad ik heb heel heel veel geschreven. Maar emotioneel zit ik volledig vast. Het klinkt misschien wat gek, hoe werd er gereageerd op vloeken, was dat ok wanneer je vloekte? Kun je daar je emoties uitten?

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.