Te gast bij Annemiek Schrijver in radioprogramma Hemelse Modder

 

Vorige week was ik te gast bij Annemiek Schrijver voor een opname van het radioprogramma Hemelse Modder.

We hadden een openhartig gesprek over opgroeien in de gereformeerd vrijgemaakte kerk, waar zowel haar als mijn wieg heeft gestaan. Als ‘zusjes’ spraken we openhartig over diep-religieus zijn, het thema ‘moeder’, liefde voor dieren en nog veel meer. ūüôā

Het leuke is dat dit fijne gesprek werd opgenomen en vanmiddag om 16:00 uur uitgezonden wordt op Radio Bloemendaal, zowel via de ether (middengolf, frequentie 1116 kHz) als op internet. Daarna op internet ook terug te beluisteren.

Ik mocht een stukje tekst meenemen en een muzieklijst samenstellen met muziek die mij inspireert of belangrijk voor me is (geweest). Hieronder mijn keuze.

Gekozen tekst:

Een citaat van Dag Hammerskjöld:
“Ik weet niet wie – of wat – de vraag stelde. Ik weet niet wanneer zij gesteld werd. Ik herinner me niet dat ik antwoordde. Maar eens zei ik ja tegen iemand – of iets.”
Gekozen muziek, met toelichting:
 1. Psalm 63: 2 (berijmd,¬†ritmisch) “Uw liefde is het hoogste goed”.¬† Dit lied ging meteen door me heen toen Annemiek me vroeg muziek/liederen aan te leveren die belangrijk voor me is (geweest). Dit was en is √©√©n van mijn lievelingspsalmen. In de tekst lees ik mijn diepste¬†beleving. Ik ontving mijn muzikale vorming in de (gkv) kerk en leerde me thuis voelen bij eenvoudige melodie√ęn en teksten die aansloten op mijn rijke innerlijke beleving. In de tekst van deze psalm lees/beleef ik overgave en vertrouwen. Hoewel ik ‘God’ tegenwoordig niet meer zie als een persoon, maar meer als de bron van het leven en het leven zelf, kan ik deze psalm nog steeds uit het diepst van m’n hart zingen. ¬†Ik druk ermee uit dat ik vertrouw dat het leven/het universum mij niet vijandig, maar gunstig gezind is. (Albert Einstein: “De belangrijkste vraag die we voor onszelf¬†moeten beantwoorden is of we geloven dat het universum ons vijandig of gunstig gezind is.”) Het is mijn overgave aan het leven, mijn ‘JA!’
  Uw liefde is het hoogste goed
  dat U, o God, mij hebt gegeven,
  uw trouw is beter dan het leven,
  U bent het die mij juichen doet.
  Ik wil U prijzen al mijn dagen,
  waartoe uw goedheid mij bewoog,
  mijn handen hef ik naar omhoog,
  om heel mijn hart U op te dragen.
 2. Marc-Marie Huijbregts – Waar is de zon (Brief aan mama, gezicht)¬†(vanaf 3:12) ‘Waar is de zon’¬†:Die kwam binnen¬†(inmiddels minstens¬†10 jaar geleden)!¬†Zomaar onverwacht, ik keek een dvd van Marc-Marie Huijbregts. Hij leest daarin o.a.¬†voor uit een brief van hem aan zijn overleden moeder. Meteen daarop zingt hij dit lied. Middenin de sfeer van het gemis van een ‘moeder’ kwam met name¬†de zin ‘ik zoek uw gezicht’ zeer diep binnen. Dit was precies wat ik gezocht had in de tijd dat ik volgens velen ‘bij God vandaan ging’. Ik zocht naar het gezicht, het wezen, de aard van mijn ‘moeder’, mijn bron, van degene die mij droeg. Doordat ik dit op mezelf kon betrekken, gaf ik mezelf eindelijk erkenning voor mijn gekozen¬†weg, mijn zoektocht, die niets anders was dan een zoektocht naar het goede.
 3. Bach – Air¬†¬†Ik luister zo graag naar Bach! Dit nummer is mijn favoriet.¬†Het is zo vol, zo harmonieus, zo ‘rond’ en ‘zalvend’… Veel muziek ervaar ik als ’teveel’ qua snelheid, tekst, volume, maar dit muziekstuk sluit precies aan bij wat er in mij leeft. Als ik dit hoor begin ik te dansen, eerst mijn hart, dan mijn armen en tenslotte mijn hele lijf. Ik kan me hier helemaal in overgeven, zo mooi en koesterend zijn de klanken. Ik hoorde dit voor het eerst als kind. Ik was¬†ziek en mocht in een slaapzak op de bank¬†liggen tot mijn ouders naar bed zouden gaan. Mijn broertjes en zusjes waren al naar bed, ik was alleen in de schemerdonkere¬†kamer. In de keuken vulde mijn moeder de wasmachine en de droger voor de nacht en aan tafel zat mijn vader te schrijven en mee te neuri√ęn met de muziek. Ik zweefde¬†op vredige¬†koortsgolven door de kamer. Nog altijd ga ik a.h.w. ’trippen’ van deze muziek.
 4. Louis Armstrong – Wonderful world¬†Ik voel mij zeer diep verbonden met de natuur en dan vooral met dieren. Alles is zo mooi en zo veelzijdig… fascinerend vind ik dat. Hoe Leven zich uitdrukt.. en hoe al die verschijningsvormen samenleven en dezelfde planeet delen.
 5. Gabriella Burnell –¬†Sanskrit song ‘anandamayi’¬†¬†Ik ben, nog steeds (dankzij opvoeding met psalmen?), dol op eenvoudige melodie√ęn die veel ruimte laten voor de eigen beleving. Ik ken geen sanskriet en daarom luister ik het zo graag. Ook vanwege de herhalingen. Zo verstillend en je zingt dan niet mee vanuit tekstherkenning, maar puur op gevoel. Een tweede of derde stem kan heel makkelijk en welt dan zo lekker op vanuit je ziel/hart, tenminste, zo ervaar ik dat. ūüôā

Luister je mee? Vanmiddag 16:00 uur op Radio Bloemendaal of via internet >KLIK<

Als fan van Annemiek, ga ik straks eerst genieten van de eerste aflevering van weer een nieuw seizoen De Verwondering, met schrijver Arthur Japin, 08:25 uur op NPO 2. Fijne zondag allemaal! ūüôā

 

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

2 Responses

 1. r7m9

  Inge, wat een mooi gesprek was dat met Annemiek Schrijver. Ik volg al jaren Annemiek….eerst bij het Vermoeden, daarna bij de Verwondering. Ze is een heerlijke Vrije Geest. Dat ben jij ook…..ieder op Zijne Wijs!

  Juist door uit dr kerk te gaan ben ik heel bewust gaan geloven.(heb ik je al eerder verteld). Ik was daar zelf heel verbaasd over. Ik was na mijn scheiding in Amsterdam gaan wonen en wilde daar eens flink de bloemetjes buiten zetten. Ik ging naar het cafe,maar….verveelde me daar kapot en had geen zin om dronken te worden. Veel liever ging ik me thuis verdiepen in allerlei Spirituele Zaken,zoals de Tarot (het prentenboek van de duivel) Wel wist ik dat ik dat niet wilde gebruiken om de toekomst te voorspellen, maar….om Inzicht te krijgen in de situatie, waar ik me op dat moment bevond. Ik gebruik die nog steeds voor Me-Zelf en Anderen.

  Inge, je gaat een Prachtig Pad op jouw Eigen Inge-Manier….! Je bent een Steun en Toeverlaat voor Velen. Alle Goeds voor jou. Veel Liefs Rikje Maria Ruiter Spiritueel Centrum De Acht-Hoek Utrecht

  >

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.