Eenzaamheid, wij-zij-denken en behoefte aan erkenning

Ze vinden je ‘woke’
als je hetzelfde
ziet als zij

Laat je niet gek maken
Jij staat op een andere plek
met andere uitzichten
en andere inzichten

Je bent niet ‘woke’
om wát je ziet
maar omdát je ziet

Menen dat sommige mensen (waaronder jijzelf) meer ‘woke’ of ‘wakker zijn’ dan anderen is een denkbeeldige manier om onderscheid te maken met denkbeeldige voorwaarden.

Dat geldt ook voor ideeën over ‘licht en duister’, ‘van God of van de duivel’, ‘gezond en ongezond’, ‘leuk en niet leuk’, ‘waar en niet waar’, enzovoorts.

Bij dergelijke manieren van onderscheid maken zijn er eerst (onbewust) denkbeeldige voorwaarden gecreëerd die bepalen wat nodig is om jezelf tot de betere variant te rekenen. Vaak zullen dit voorwaarden zijn waar je zelf al (bijna) aan voldoet.

Behoefte tot erkenning

Jij hebt immers die weg al afgelegd of bent hem aan het gaan. Jij hebt de prijs betaald. Je hebt dierbaren, illusies, overtuigingen en kostbaarheden moeten loslaten. Je ging door een hel, maar hebt daar nieuwe inzichten verworven. Je voelt je de verbeterde versie van wie je vroeger was. Je ogen kijken helderder en stralen meer liefde uit. Was iedereen maar zo ‘woke’, ‘licht’, ‘gezond’, ‘liefdevol’ en ‘echt’ als jij.

Ja.
Je hebt inderdaad alle recht op erkenning. Voor je gehuilde tranen en geleverde strijd, omdat je wilde doen wat jij als juist ervaarde. Voor je doorzettingsvermogen en je moed, die je -weliswaar soms diep in je schoenen – toch elke keer weer terugvond. Voor de machteloosheid, de angst en de pijn. Voor de eenzaamheid die jouw weg ook kende en kent, omdat je nou eenmaal gaat waar niemand anders gaat en bent wie niemand anders is.

En wat zou het mooi zijn als mensen uit je omgeving een zelfde soort weg gaan en op een zelfde soort plekje uitkomen als jij. Wat kan je daar soms intens naar verlangen. Wat zou het goed doen, wat zou je je (weer of eindelijk) diep verbonden kunnen voelen. Want dat is wat je zo graag wilt. Niet meer alleen zijn. Een ‘wij’ gevoel.

Wezensvreemd

Maar omdat ‘zij’ andere wegen gaan, die tot andere uitkomsten leiden, ervaar je bij hen geen ‘wij’ gevoel.
Ze vertonen gedrag dat jij jezelf niet zou toestaan. Ze gebruiken termen die jij nooit zou gebruiken. Ze jagen na wat jou totaal onbelangrijk lijkt. Ze lijken zich niet bezig te houden met wat jij ervaart als wezenlijk belangrijk. Ze lijken daardoor wezensvreemd te zijn.

Lijken. Want ze zijn het niet.

Wat ik nu ga zeggen is ook een manier van onderscheiden/ indelen en heeft net zo veel en net zo weinig bestaansrecht als de hierboven genoemde manieren van tegen de mensheid aankijken. Maar ik zeg het toch, omdat het misschien bijdraagt aan het creëren van meer bewustzijn dat onze manieren van indelen slechts kunstmatig en bedacht zijn. En dat je zelf mag kiezen of je daarin misschien iets wilt aanpassen.

Je kunt de ander ervaren als wezensvreemd, maar je kunt ook anders kijken.

Eenzaamheid

Alles wat hierboven staat, heeft die ander misschien ook met herkenning gelezen. Als je nog een keer leest wat er staat onder het kopje ‘erkenning’, terwijl je je indenkt dat jij die ander bent en óók deze behoefte tot erkenning in je draagt, voelt die ander dan nog in dezelfde mate wezenlijk anders?

Niet alleen jíj staat op een plekje waar je je soms – of misschien wel vaak – eenzaam voelt, wij allemáál staan op zo’n plek.

Als je er niet voor wegvlucht, maar juist dieper in je gevoel van eenzaamheid duikt, dan vind je daar ergens ook de sleutel van de ‘verlichting’. Duik erin, voel het, word het. De schrijnende, stille eenzaamheid. Als je het in elke porie voelt trekken, als je de eenzaamheid gewórden bent, dan ben je een stukje van ons allemaal. Dan verken en erken je niet alleen jouw pijn, maar ook die van de ander.

Als je goed probeert te voelen wat je nodig hebt, begrijp je daardoor niet alleen jezelf, maar ook de ander beter. Dat werkt verbindend en is hét middel tegen eenzaamheid en polarisatie.


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via  http://petje.af/ingebosscha Dank je wel!

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.