Stromen van Levend Water

 

 

Iemand vroeg mij:

“Eeehm Ing, waar gááááát dat stukje met dat bad over??? Ik moest tijdens het lezen aan van alles denken, maar vraag me af wat je bedoelt?”

In de eerste plaats komt dit verhaal natuurlijk uit de duistere krochten van mijn mind 😛 ,maar er is wel een aanleiding.

Sinds ik blog, komen er (gelukkig) mensen lezen en reageren. De meeste bezoekers lezen eerst, voor ze reageren, maar af en toe komt er eentje voorbij die vrijwel niet hoeft te lezen om meteen al te ‘begrijpen’ wat er met mij ‘aan de hand’ is. Het wordt me vervolgens ook nog haarfijn verteld: “Typisch zo’n ‘geval’ van ‘het kind en het badwater’.”

Ik zou het Kind met het badwater weggegooid hebben.
Tja.

Men denkt dat ik n.a.v. negatieve ervaringen met de kerk (badwater), uit de kerk ben gestapt en dat ik nu afgeef op alles (incl ‘het Kind’) wat ook maar een beetje riekt naar ‘kerkelijkheid’ en ‘religie’, ook al zitten daar goede dingen bij.

Ik heb zelf helemaal niet het gevoel dat ik ‘het Kind’ heb weggegooid. Maar dat ligt er natuurlijk maar net aan wat er precies bedoeld wordt met ‘het Kind’.

 

De Bron

 

Er zijn mensen, soms ben ik er zelf ook één van (om het even ingewikkeld te maken), die denken dat ik mijn geloof in ‘God’ heb losgelaten. (En dan zou je ‘God’ kunnen vergelijken met ‘het Kind’.) Ik weet echter alleen dat ik mijn geloof in godsbeelden heb losgelaten. (En ‘godsbeelden’ zou je kunnen vergelijken met ‘poppen’.)

Ik laat de mogelijkheid open dat er Iets is dat je God zou kunnen noemen, (maar een andere naam geven kan ook en heeft mijn voorkeur, aangezien de naam ‘God’ nogal beladen is) en waarvan je zou kunnen aannemen dat dit de Bron is van het leven.

Ik geloof in Leven en ik vind teksten uit de bijbel die daarover gaan vaak inspirerend. De bijbel spreekt ook over ‘levend water’ en dat heeft me altijd gefascineerd.

Ik geloof dat je gezond, levend water niet zou moeten indammen of beperken, maar lekker moet laten stromen. En er natuurlijk vaak in zwemmen of met blote voeten in rondstruinen, jezelf verwonderend over de beweging, het ritme, de structuur en de verschillende verschijningsvormen.

 

Ommuurde bassins

 

Als ik nadenk over kerken en kerkmuren (en ik denk daar vaak over na, want het gaat me aan het hart), dan zie ik als het ware ommuurde bassins voor me, gevuld met water dat uit alle macht zo zuiver mogelijk gehouden wordt, maar dat ondertussen wel stilstaat en langzaam maar zeker verstikt.
Ik zie ‘goede bedoelingen’ en ‘geloof in eigen inzichten’. De dammen en muren zijn er dan ook om kwade invloeden buiten te houden. Er is duidelijk grote liefde voor het water.

En op allerlei manieren wordt geprobeerd om het water in beweging te houden. Men roert in het water of slaat erop, maar het enige dat gebeurt, is dat de drab van de bodem rond dwarrelt om vervolgens weer te bezinken. En als je er te diep in roert, wordt het één grote blubberzooi.

Met al die verschillende kerken in mijn achterhoofd en met de verschillende inzichten over wat ‘het kind’ zou zijn, kwam ik tot de metafoor van de badrituelen, die gisteren geplaatst werd op Dogma-vrij.
Natuurlijk gaat dit aan alle kanten mank. In het verhaal was het baden van het Kind een gebeuren dat in huiskamers plaatsvond, in plaats van dat men samenkomt, zoals dit in de kerken gebeurt.

 

Stromen

 

Ik heb er echter vooral mee willen aangeven hoeveel onrecht er veroorzaakt wordt, wanneer mensen niet alleen van inzichten verschillen, maar er ook vanuit gaan dat de eigen inzichten beter zouden zijn dan de inzichten van anderen.

Zo worden muren gehandhaafd, waarmee indirect wordt voorkomen dat het water, in verschillende verschijningsvormen, vrijelijk kan stromen of verdampen in alle richtingen.

En of we het dan over een pop, een kind of een Kind hebben, ik pleit voor verversing van het badwater en het zoeken naar manieren waarop het water onbeperkt kan stromen.

stromen van levend water

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

4 Responses

 1. Opa Jos

  Ik stroom vrolijk door mijn leven. Mij werd geleerd dat ik voor zo’n 65 % uit water besta dus stroom ik meer dan dat ik loop.

  Muren houden mij tegen want mijn wateraandeel is te laag om die muren middels erosie te slechten, bovendien duurt dat te lang. Maar gelukkig zijn er deuren uitgevonden en met een beetje moeite en medemenselijkheid kun je met veel mensen door dezelfde deur.

  Het water waaruit ik besta wordt “automatisch” ververst, waar ik zelf zorg voor moet dragen is, dat mijn inzichten ook regelmatig ververst worden.
  Dat kun je bereiken door de dialoog met andere waterlanders aan te gaan.

  Eigenlijk is het leven een whirlpool…….

 2. Stromen van levend water, begrijp je helemaal Inge en je heb het ook weer zo mooi en duidelijk verwoord. Die stroom waar veel mensen naar verlangen heb ik van nabij mogen ervaren en vind die nog steeds in teksten van de Bijbel terug, zodat het levend water ook nog steeds levend is. Maar het is wel broos, ook ik moet oppassen om niet in een leer ten onder te gaan of naar hen te luisteren die alleen maar in H2o kunnen denken. Op het moment dat je je huidige inzichten in een leer vast zet als zijnde “dit is het,” dan stopt het water te stromen. Dit is gebeurd met alle leerstellingen, zelfs de pinkstergemeente in de jaren ’70 die volmondig het levend water pretenteerden hebben, toen zij groter werden, zich verenigd en hun leer in leerstellingen omschreven. Hier bij hebben zij het levendwater in een basin gestopt en stopte het met stromen. Nu weet ik als geen ander, als gezondheidmedewerker, dat op het moment dat een stromend vloeistof in het lichaam tot stilstand komt het geinfecteerd raakt.
  Daarom is goed om even los te komen van een traditonele leer en het stromend water op nieuw te leren kennen.

 3. Dank je wel voor je reactie, Cor. 🙂

  “Op het moment dat je je huidige inzichten in een leer vast zet als zijnde “dit is het,” dan stopt het water te stromen.”

  Ik ervaar het net zo.

  Mooi, je insteek als gezondheidsmedewerker!

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.