The Voice

Ik vraag me serieus af of ik überhaupt vrouwen ken die NOOIT te maken hebben gehad met enige vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

En of er IEMAND is die zich NIET beschuldigd en/of schuldig voelt nadat hij (m/v/x) slachtoffer werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Dat de schuld door zowel daders als slachtoffers bij het slachtoffer wordt gelegd is iets dat fundamenteel mis is in onze maatschappij. Overal waar machtsstructuren een rol spelen en waar sprake is van een bepaalde ‘top’, is tegelijkertijd ook afhankelijkheid en kwetsbaarheid.

“De vrouw heeft mij verleid”.

NEE! Hoe verleidelijk ze ook was, JIJ bent verantwoordelijk voor wat je doet.

Kettingroker

Ik herken het schuldig voelen als vrouw. Ik zal het nu niet over seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben, maar noem bewust iets anders, om het mechanisme bloot te leggen. Ik ben getrouwd geweest met een kettingroker. Het was voor mij een strijd om hem buiten te laten roken. Een strijd die ik keer op keer verloor of opgaf. Omdat ik niet dat zeikwijf wilde zijn. Omdat ik met hem te doen had, als het koud was, waaide of regende. “Ik kan toch ook onder de afzuigkap roken?” Ja, dat kon wel, maar dan stonk het hele huis ernaar. Maar dat kwam natuurlijk doordat mijn neus zo gevoelig was. Het lag aan mij. Andere vrouwen zouden nooit zo moeilijk doen.

En het erge is, ik weet zeker dat wanneer ik op mijn strepen had gestaan, hij mij een bitch had gevonden en in zichzelf had gemopperd dat ‘ie schijtziek werd van dat wijf. Terwijl, elke keer als hij de deur opende en we de ijskoude wind hoorden huilen in het halletje en hij me vroeg of hij écht buiten moest roken, had ik kunnen en mogen zeggen dat als hij inderdaad zo nodig moest roken, hij dat inderdaad buiten moest doen.

En even een rampscenario erin gooien: stel dat ik op een dag longkanker blijk te hebben, dan zal ik me daar zeer waarschijnlijk alsnog schuldig om voelen. Omdat ik hem niet begrensde. Omdat ik het zelf liet gebeuren. Maar als ik me dan indenk dat het een vriendin is die in deze situatie zou zitten, dan voel ik wél verontwaardiging opvlammen. En dat klopt dus ook niet, dat we vaak wel in het verhaal van een ander zien waar de grens overschreden werd, maar het in onze eigen verhalen ‘gewoon’ laten gebeuren. Het was natuurlijk überhaupt al ongepast dat hij mij probeerde medeverantwoordelijk te maken voor de gevolgen van zijn verslaving door mij te vragen of hij echt echt echt naar buiten moest en daarmee net te doen alsof de verantwoordelijkheid voor al zijn ellende bij mij lag.  

Maar ik stelde geen grenzen.

En hij nam geen verantwoordelijkheid voor (de gevolgen van) zijn verslaving.

Beiden hadden we niet geleerd wat nodig was om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en te stoppen.

Als ik naar ons en naar vele andere volwassenen kijk, dan houd ik mijn hart vast voor de kinderen die in deze maatschappij opgroeien.

Opvoeding

Kinderen die nog moeten leren wat grenzen zijn. En hoe lekker macht kan voelen, maar ook hoe verslavend het kan zijn en hoeveel onrecht het kan veroorzaken. Ze moeten daarom ook leren hoe machteloosheid voelt en wat onrecht is. En hoe daar woorden aan te geven. Ze moeten leren hoe het voelt wanneer iemand écht naar hen luistert en hoe het voelt wanneer hen de mond wordt gesnoerd. Ze moesten leren ‘nee’ zeggen, maar ook dat iemand soms geen ‘nee’ kan zeggen, omdat iemand overweldigd, bevroren of te bang is. Ze moesten leren hun eigen grenzen te herkennen en aan te geven. En de grenzen van de ander te respecteren, ook wanneer ze die grens ervaren als ‘flauw’ of ‘kinderachtig’. Als kinderen leren dat ze naar elkaar moeten omzien en geen misbruik mogen maken van elkaar(s positie), is er hoop voor de toekomst.

Maar wij, degenen die het hen moeten leren, moeten eerst onszelf onderwijzen. We moeten het zélf leren zien en herkennen. Niet wegkijken. Niet verzwijgen. Wees de stem. Be The Voice.

Preventie

(English below)

Tekst op afbeelding:

Seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Een snelle en eenvoudige gids*

  1. Stop geen drugs in iemands drankje.
  2. Gebruik het buddy-systeem! Als je jezelf er niet van kunt weerhouden iemand seksueel te misbruiken, vraag dan altijd een vriend(in) om bij te blijven en je zo nodig te stoppen.
  3. Als je iemand ziet die dronken is of slaapt, kan je deze persoon het beste niet verkrachten.
  4. Als je een vrouw in haar eentje ziet lopen, laat haar dan met rust.
  5. Als je in een lift staat en iemand stapt in, denk er dan aan deze persoon niet seksueel te misbruiken.
  6. Draag een fluitje. Als je denkt dat je iemand zou kunnen verkrachten, blaas dan op de fluit totdat iemand je komt tegenhouden.

* voor daders.

Bron: Sexual Violence Centre Cork, vertaling: Inge Bosscha

English:

How to avoid sexual assault

A quick and easy guide*

  1. Don’t put drugs in people’s drinks
  2. Use the buddy system! If you can’t stop yourself from sexually assaulting someone, ask a friend to acompany you at all times to stop you.
  3. When you come across someone who is drunk or asleep, the best thing to do is not to rape them.
  4. When you see a woman walking by herself, leave her alone.
  5. If you are in a lift and someone steps in, remember not to sexually assault them.
  6. Carry a whistle. If you think you might rape someone, blow the whistle until someone comes to stop you.

* for perpetrators.

Bron: Sexual Violence Centre Cork   https://www.sexualviolence.ie/


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via  http://petje.af/ingebosscha Dank je wel!

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

1 Response

  1. Hallo Inge,

    Na de getuigenissen over de Voice, wil bijna elke vrouw daar haar mening over kwijt. Daar heb ik helemaal niets op tegen, zolang het maar evenwichtig gebeurt. Ik heb al van alles langs zien en horen komen. Tot nu toe ben ik slechts één evenwichtige commentaar rond de gebeurtenissen bij de Voice tegengekomen: de jouwe, Inge.

    De meeste vrouwen doen net hetzelfde als wat ze de mannen verwijten: ze willen zich superieur wanen t.o.v. mannen (de vrouw is veel belangrijker, de vrouw heeft meer kracht, de man is zwak, enkel een vrouw baart een kind,…blablabla…). Of ze noemen zichzelf “feministe” en doen in de praktijk hetzelfde als waar die “feministes” zogenaamd tegen strijden. Sommige machtsstructuren, die net zo schadelijk zijn voor mannen, worden door die vrouwen bewust verzwegen en toegedekt (bijvoorbeeld: misbruik van alimentatie, mishandeling van mannen).
    Dat is alles behalve bevorderlijk voor het begrip vanuit beide seksen of voor het begrip ‘feminisme’ (vroeger had ik respect voor die term).

    Je geeft perfect het mechanisme weer aan de hand van de kettingroker. Daaruit is mijns inziens af te leiden dat al dat misbruik (van beide kanten –beide seksen) terug te brengen is tot één woord: egoïsme. Beide seksen hoeven – mijns inziens – elkaar dus niet met de vinger te wijzen, maar dienen het probleem egoïsme aan te pakken. Wie kikt er op macht en wie maakt daar misbruik van? Mijns inziens egoïsten en psychopaten. Op egoïsme en psychopathie staat geen geslacht.

    Gefeliciteerd met jouw evenwichtige benadering Inge.

    Vriendelijke groet

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.