Kom terug – debuut van Rebekka van den Brink

Rebekka van den Brink (1982) groeide op in een Evangelische leefgemeenschap op de Utrechtse Heuvelrug. Ze studeerde Social Work aan de Christelijke Hogeschool Ede en deed daarna de masterstudie Forensisch Sociale professional aan de Hogeschool Utrecht. Inmiddels woont en werkt ze al jaren in Rotterdam. Onlangs verscheen haar debuut Kom terug. Kom terug is een empathisch en indringend boek, waarin zeer goed voelbaar wordt wat de impact kan zijn van twijfel en geloofsverlies. Een aanrader dus!

In het voorwoord schrijft Rebekka:

‘Het onder woorden brengen van mijn verhaal begon uit een zeker onbegrip naar mezelf, als een schuldvraag die me pijnigde. Hoe had ik het kunnen laten gebeuren dat ik mijn geloof verloor? Toen ik eenmaal aan het schrijven was, begon ik mezelf af te vragen of ik dit iemand zou willen laten lezen en wie dan. Een christen wil toch helemaal niet weten hoe iemand het gekoesterde geloof, jouw God, verlaat of verliest? Dat is toch uitermate pijnlijk? Ik moet denken aan de verbazing van mijn zus toen ik vertelde wat ik aan het doen was: “Maar zo’n boek wil toch niemand lezen?” Ze zei wat ik dacht.

Verschillende mensen hebben me zelfs stellig afgeraden mijn verhaal te publiceren. Die hebben aangedrongen me bewust te zijn van de sociale consequenties die dit kon hebben voor me. En als dit dan zo nodig van mezelf moest, of ik dan toch ten minste zou overwegen een andere naam te gebruiken. Het bevestigde mijn indruk dat er nog steeds een mist van schuld en schaamte hangt om geloofsverlies. Om wat ik te vertellen heb. Maar ik wil juist zeggen dat ik mij niet schaam en dat ik verlang naar een wereld waarin niemand zich meer hoeft te schamen voor wie die is. Ongeacht geloof of ongeloof.’

Uit het voorwoord van Kom terug, door Rebekka van den Brink

Rebekka zette door en nu is haar boek een feit geworden. Op haar Facebookpagina schrijft ze daarover onder andere:

‘In het boek ‘Kom terug’ vertel ik mijn verhaal, intiem en kwetsbaar. Mijn verhaal over mijn leven als christen. Over een Burn-Out en over hoe ik in die Burn-Out mijn geloof verloor. Maar ook hoe ik juist een ander leven hervond. 

Het was pas toen ik de sociale en persoonlijke impact van dat proces aanging, dat ik ook ervoer hoe ik keer – op keer – op keer uit de kast moest komen. En nu weer. En hoe moeilijk dat is. 

Niet alleen voor mezelf, maar voor al die anderen die het taboe hebben ervaren dat om geloofsverlies hangt.

Dit boek zal nooit een bestseller worden, dat heb ik nooit voor ogen gehad. Ik ben geen Lale Gül. Mijn hoop is om iedereen (die daarvoor openstaat) een diep eerlijk verhaal te vertellen. Door letterlijk en figuurlijk een boekje over mijzelf open te doen. Ik hoop op begrip voor de moeiten en worstelingen in het proces van geloofsverlies. Maar ook wens ik dat al die mensen met een soortgelijk verhaal (dat dus ultiem persoonlijk en sociaal tegelijk is) herkenning zullen vinden. Je bent niet alleen. 

Want hoe mooi zou een wereld zijn waarin niemand meer schuld of schaamte hoeft te voelen om wie die is. Waar die in gelooft (of niet) op wie die valt (of niet). Dat je gewoon goed en genoeg bent. Precies zoals je bent.’

Rebekka op haar Facebookpagina

Rebekka beschrijft een proces dat intens, zwaar en pijnlijk is. Dat dit tegelijkertijd ook zeer de moeite waard is geweest, blijkt onder andere uit Rebekka’s eigen woorden:

Nu voel ik me vrij en dat is ook wat vrijheid voor mij is gaan betekenen: me vrij voelen. Ik voel me vrij van de angst om te zondigen, vrij van de angst om iets ‘fout’ te doen, ja zelfs vrij om fouten te gebruiken om eigen keuzes te leren maken en dus ook om vol en bewust voor mezelf of de ander te kiezen. En ja, mijn hart is nog steeds groot, met veel ruimte voor andere mensen.

Rebekka van den Brink
foto: Rebekka van den Brink

Kom terug kan je bestellen via de volgende link: https://www.boekengilde.nl/boekenshop/kom-terug/

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

1 Response

  1. Enigmatic Joker

    Ik heb de kerk verlaten en begin mijn geloof te verliezen. Ik ervaar vrijheid, maar weet niet hoe ik nu mijn dagelijks leven moet indelen.

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.