Waar moet je op letten bij het kiezen van een hulpverlener? – Coach voor Kerkverlaters

Op de Facebookpagina ‘Coach voor Kerkverlaters’ wordt regelmatig een ingestuurde vraag behandeld.

“Beste Inge,

Op de website http://www.dogmavrij.nl en http://www.religieustraumasyndroom.com zag ik lijsten staan van hulpverleners. Ik ben op zoek naar iemand die mij kan helpen, maar ik vind het moeilijk om een keuze te maken. Ik ben erg onzeker en slecht begrensd en ben bang dat er misbruik wordt gemaakt van mijn kwetsbaarheid. Heb jij tips waar ik op kan letten?

B. “

Hoe vind je een veilige hulpverlener?

Beste B.,

Dank je wel voor je vraag. Een belangrijke vraag, want het gaat om jouw veiligheid.

Als hulpvrager kan je je kwetsbaar voelen. Je staat immers op het punt een hulpverlener dingen toe te vertrouwen die je normaal gesproken niet snel of misschien zelfs nooit deelt. Je kwetsbaarheid bespreekbaar maken kan misschien onaangenaam voelen, haast alsof je daarmee een ´prooi´ wordt. 

Dan is het belangrijk dat je je niet alleen veilig voelt, maar ook veilig bent. Om je te helpen bij het uitkiezen van een veilige hulpverlener, kan je bij de volgende tien punten stilstaan.  

  • 1. Is de hulpverlener aangesloten bij een beroepsvereniging en is er een klachtenregeling? Dit garandeert op zich niks, maar het kan wel een indicatie zijn dat iemand zijn/haar beroepshouding serieus neemt en vooral ook: dat iemand jóu serieus neemt. Wanneer er geen beroepsvereniging of klachtenregeling is, wil dit niet zeggen dat iemand jou dus níet serieus zal nemen, maar wanneer je van jezelf weet dat je kwetsbaar (slecht begrensd en/of makkelijk beïnvloedbaar) bent, kan het goed zijn jezelf deze extra bescherming te gunnen.
  • 2. Voel je je prettig bij de sfeer en het woordgebruik op de website van de hulpverlener? Kijk ook gerust naar wat deze persoon eventueel nog meer aanbiedt behalve datgene waarnaar jij op zoek bent. Gebruik de naam van de persoon die je overweegt te kiezen als zoekopdracht om te kijken hoe/waar je deze persoon nog meer tegenkomt op internet. (Zet de volledige naam tussen aanhalingstekens, voor een beter zoekresultaat.) Zie je iets dat op jou onplezierig of zelfs onveilig overkomt, ook zonder precies te weten wat dit is, neem dit dan serieus. 
  • 3. Kijk uit bij hulpverleners die zichzelf presenteren als ‘degene die het weet’ of ‘degene die jou verlost’. Kijk uit voor claims als ‘dit is het enige dat echt werkt’ of ‘als alle andere hulpverleners jou niet konden helpen, kom dan naar mij’. Kijk ook uit voor claims als ‘ik ben heldervoelend’, ‘ik ben een lichtwerker’ of ‘ik zie dingen die jij niet ziet’. Wanneer iemand zich presenteert als jouw ‘verlosser’ of als iemand die een betere/hogere/wijzere manier van leven heeft ontdekt (en jou daartoe wil ‘bekeren’ of van daaruit wil ‘leiden’), wees dan extra op je hoede. Vooral wanneer je (onbewust) geleerd hebt dat het goed (of zelfs van levensbelang) is om gehoorzaam te zijn aan ‘degenen die het weten’, kan je gevoelig zijn voor personen die (in jouw beleving) een zekere mate van overheersing of stelligheid hebben in hun manier van spreken en/of doen. Hulpverleners die vol zijn van zichzelf en/of van hun eigen aanbod, missen soms het vermogen om ruimte te maken voor jóu en jóuw behoeften.
  • 4. Wees ook op je hoede wanneer er ‘sterke verhalen’ worden verteld. “Een cliënt van mij was volledig arbeidsongeschikt en na 3 sessies met mij kan ze alles weer!” Elke variant op ‘eerst was het donker en toen werd het licht’ kan een vorm van (onbewuste) manipulatie in zich dragen. Als je het gevoel krijgt/gegeven wordt dat je bij deze hulpverlener zult transformeren naar een ander/beter mens en dat je faalt wanneer dit niet lukt, dan zit je niet bij de juiste hulpverlener. 
  • 5. Is de hulpverlener benaderbaar/toegankelijk? Krijg je het (veilige) gevoel dat deze persoon eventuele kritiek serieus zal nemen en in staat is om jóu te zien/horen in plaats van (vooral) het eigen gekwetste ego?
  • 6. Vraag de hulpverlener gerust vooraf naar de levensbeschouwelijke visie en hoe deze persoon denkt over mensen met een ándere levensbeschouwelijke visie. Past het antwoord bij wat jij nodig hebt en waar jij je prettig en veilig bij voelt?
  • 7. Mensen met een religieuze achtergrond kunnen sterke gevoelens ervaren bij ‘New Age -achtige’ praktijken. Sommigen leerden dat dit ‘occult’ is. Misschien voel je je onrustig bij dergelijke methoden of misschien ervaar je het juist als bevrijdend om hier gebruik van te maken. Ken jezelf. Wees je in elk geval goed bewust van het feit dat je door je achtergrond mogelijk extra gevoelig bent geworden voor suggestie. Je leerde geloven in wat je niet bewezen zag. Kijk uit dat je niet (opnieuw) in een situatie verzeild raakt waarin iemand claimt iets te weten over jouw innerlijke staat van zijn en wat hiermee zou (kunnen) gebeuren (tijdens een behandeling), zonder dat je daar zelf iets van merkt (anders dan suggestie).
  • 8. Krijg je de indruk dat de hulpverlener in staat is om ruimte te maken voor jou, jouw verhaal en jouw behoeften of krijg je meer het gevoel dat deze persoon vooral bezig zal zijn/is om jou te vertellen hoe hij/zij het heeft aangepakt en wat volgens hem/haar de beste manier is?
  • 9. Bij veel hulpverleners geldt dat je vrijblijvend en (niet in alle gevallen) gratis kunt kennismaken. Maak hier gebruik van en voel je te allen tijde vrij om aan te geven dat je geen klik ervaart. Het gaat om jóu en niet om de hulpverlener. Je mág iemands tijd en aandacht hebben ontvangen, zonder dat je daar iets tegenover stelt. Dat is het risico dat de hulpverlener zelf neemt en ook zelf draagt.
  • 10. Wanneer je tijdens of na een gesprek een ‘niet pluis’- gevoel hebt, mag je dit aangeven. Dit mag ook achteraf en/of per mail of telefonisch. Je bent nergens toe verplicht. Je hoeft niet op elke vraag een antwoord te geven, je hoeft niet te blijven tot het einde van de sessie en je hoeft ook niet terug te komen voor een volgend gesprek.

Belangrijk is dat je je bewust bent en blijft van het feit dat je als hulpvrager kwetsbaar bent én dat je altijd een keuze hebt. Zorg dat je je vrij voelt om het op jouw manier en in jouw tempo te doen.

Ik hoop dat ik je hiermee verder heb geholpen en wens je een prettig en helend contact met de hulpverlener(s) van jouw keuze!

Hartelijke groet,

Inge Bosscha, coach voor kerkverlaters.


Het doel van deze vragenserie is: ruimte maken voor lastige, pijnlijke gevoelens rondom het thema ‘kerkverlating’.

Jouw vraag in deze rubriek? Regelmatig beantwoord ik op de Facebookpagina ‘Coach voor Kerkverlaters’ een nieuwe vraag. Stuur je vraag naar: ingebosscha (apenstaartje) outlook (punt) com en vermeld duidelijk dat je vraag bedoeld is voor de Facebookpagina (en de website). Wanneer jouw vraag gekozen wordt voor plaatsing, laat ik dit vooraf aan je weten. Elke vraag wordt anoniem geplaatst.


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via http://petje.af/ingebosscha Dank je wel!

About Inge Bosscha

Aandachtig, openhartig, (zelf)kritisch en verbindend. Trainer, coach en inspirator. Deskundige op het gebied van (het loslaten van) aangeleerde religieuze dogma's en belemmerende overtuigingen.

1 Response

  1. Uitvoerige en m.i. zeer goede handleiding. Ter aanvulling: bij een psychotherapeut heb je de meeste kans iemand te treffen met al deze eigenschappen. Hij of zij is jarenlang zeer terdege opgeleid, is psycholoog of psychiater en de term psychotherapeut is wettelijk beschermd. Hetgeen niet wegneemt dat er mensen zijn die van nature en met weinig opleiding toch goede coaches zijn. Maar zoals Inge schrijft: het is oppassen geblazen.

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.