2. Boeken die denkpatronen blootleggen en aanmoedigen om anders/ruimer te denken

Unf#ck Your Brain – Faith G. Harper, PhD

Ons brein reageert op trauma. Soms is dat helpend en soms niet. Een (onbewuste) traumarespons kan zelfs een groter probleem vormen dan het trauma zelf. Dit Engelstalige boekje vertelt op een grappige, heldere en onomwonden manier (grof taalgebruik) wat er zoal geprogrammeerd kan zijn op onze ‘harde schijf’ en hoe je daar weer (zo goed mogelijk) vanaf komt wanneer dit jou niet (meer) helpt.

Het idee M/V – Asha ten Broeke

Heerlijk boek dat aantoont hoeveel van onze overtuigingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid gebaseerd zijn op aannames. Met humor en scherpte geschreven. Ik heb hardop gelachten bij dit boek en vond het tegelijkertijd enorm interessant en inspirerend.

Twee Wijzen van Geloven – Martin Buber

Martin Buber beschrijft in dit boek twee manieren om Bijbelse teksten uit te leggen. Kortgezegd: de Joodse en de christelijke. Zijn beschrijvingen doen af en toe gnostisch aan en kunnen verfrissend zijn voor degenen die zich hierin interesseren en zelf met een sterk beeld van hoe je de Bijbel hoort te lezen zijn opgevoed. Buber toont aan dat beide geloofsmethodes totaal verschillende denkwijzen vragen.

Socrates op Sneakers – Elke Wiss

Must read voor iedereen die leerde schermen met Bijbelteksten en opgroeide met het idee dat er maar één juiste visie kan zijn. Dit boek houdt een spiegel voor, laat zien hoe het komt dat we zo vaak in debat raken in plaats van in gesprek en welke vragen we kunnen stellen om onze luisterkwaliteiten en vooral ook onze relaties te verbeteren. Boek leest heerlijk weg door de vlotte en herkenbare schrijfstijl.

Liegen om te Leven – Daniel Goleman

Daniel Goleman besteedt in dit boek aandacht aan de strategieën die we gebruiken om de werkelijkheid niet onder ogen te hoeven zien, maar ook aan manieren om zelfbedrog te herkennen en tegen te gaan. Hij gebruikt gegevens uit de sociale en ontwikkelingspsychologie, neurologie en biologie om zijn betoog te onderbouwen. Liegen om te leven zet onze sterke maar gevaarlijke neiging tot zelfbedrog in een helder licht.

Moralitis, A Cultural Virus – Robert Oulds & Niall McCrae

Engelstalig boekje over moralitis, de dynamieken in onze samenleving waarmee bepaald wordt wat we wel en niet oké vinden, wie dat eigenlijk bepalen en waarom. Over ‘woke’ zijn, oordelen en instituten. Leerzaam, inzicht gevend en maatschappijkritisch boek.

Het Bromvliegeffect – Eva van den Broek en Tim den Heijer

Leuk en leerzaam boek over beïnvloeding, al dan niet bewust. Staat vol met leuke wetenswaardigheden, leest lekker weg en zit vol humor. Echt een aanrader als je meer wilt weten over de vele manieren waarop ons gedrag (stiekem) wordt bestuurd en op basis waarvan we keuzes maken.

Tussen Stigma en Charisma – Paul Schnabel

Een analyse van de relatie tussen religieuze groeperingen en geestelijke gezondheid. Een proefschrift uit 1982. Zie ook: http://docplayer.nl/1068035-Tussen-stigma-en-charisma.html

De Meeste Mensen Deugen – Rutger Bregman

Antigif voor iedereen die leerde dat de mens onwaardig, haatdragend en niet in staat tot enig goed is. Hoopvol en noodzakelijk boek, prettig geschreven en boordevol informatie.

Het rechtvaardigheidsgevoel – Jonathan Haidt

Citaat van de achterkant: “Waarom zijn conservatieve en progressieve mensen het zo oneens over politiek en religie? Volgens sociaal psycholoog Jonathan Haidt ligt dit aan de manier waarop het brein werkt. Conservatieven en progressieven vinden instinctief verschillende waarden belangrijk. Deze waarden verbinden ons met een gemeenschap, maar verblinden ons tegelijk voor het standpunt van de ander. Volgens Haidt is kennis van dit proces het begin om dichter bij elkaar te komen.” Helder, krachtig, makkelijk leesbaar boek, dat zeer helpend is om anders tegen conflicten en onenigheden aan te kijken.

Nog meer boeken

Via de links hieronder kan je naar de andere boekenpagina’s gaan.

1. Boeken over trauma door religie

3. Boeken die helpen om met (oude) emoties om te gaan en meer in contact met je gevoel te leven

4. Boeken die anders tegen de Bijbel en religie doen aankijken

5. Boeken met een christelijke en/of spirituele invalshoek

6. Boeken van ervaringsdeskundigen (op het gebied van kerk- en/of geloofsverlating)

7. Boeken die bijdragen aan herkenning en bevrijding van de onderdrukte vrouw(elijkheid) en seksualiteit

8. Boeken over narcisme

9. Boeken over ouders

10. Boeken voor professionals

En zoek ook vooral zelf verder naar boeken, bijvoorbeeld op thema of schrijver of gewoon puur op gevoel, net wat bij jou past. 🙂

Heb je aanvullingen of nog meer boekentips in deze categorie? Die zijn heel welkom! Het liefst als reactie onder dit bericht, zodat iedereen ervan meeprofiteert. Dank je wel! 😀


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via  http://petje.af/ingebosscha Dank je wel!

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.