7. Boeken die bijdragen aan herkenning en bevrijding van de onderdrukte vrouw(elijkheid) en seksualiteit

Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal – Ute Ehrhardt

Gekocht omdat ik deze titel perse in mijn boekenkast wilde hebben, haha! 😉 Maar de inhoud viel wel wat tegen, omdat het niet zo lekker wegleest en ook wat ouderwets aandoet. Dat is tegelijkertijd de reden dat dit boek wel op deze lijst staat: speciaal voor al die vrouwen die – net als ik – van ver komen en die echt nog geleerd hebben dat de plek van de vrouw achter het aanrecht is. Als je op feministisch vlak nog in de kinderschoenen staat én als je uit een omgeving komt waarin het normaal gevonden wordt dat mannen het voor het zeggen hebben, dan is dit boek een echte aanrader.

The second sex – Simone the Beauvoir

Engelstalig boek. Nog steeds noodzakelijk en relevant. Citaat van de achterkant: “When this book was first published in 1949 it was to outrage and scandal. Never before had the case for female liberty been so forcefully and successfully argued. De Beauvoirs belief that One is not born, but rather becomes, woman switched on light bulbs in the heads of a generation of women and began a fight for greater equality and economic independence.”

Als hij maar gelukkig is – Robin Norwood

Veel (christelijk opgevoede) vrouwen hebben geleerd dat ‘jezelf wegcijferen’ een deugd is. En dan met name jezelf wegcijferen voor een man. Jezelf ‘opofferen’ om hem te redden. Dit boek is voor vrouwen (m/v/x) die teveel in de liefde investeren. Die ‘verslaafd’ zijn aan ‘liefde’ in de vorm van slechte relaties. Over relatieverslaving: >KLIK< Voor mij was het noodzakelijk en helend om dit boek te lezen en ik heb het al heel wat mensen (vooral vrouwen) aangeraden.

De geschiedenis van mijn seksualiteit – Sofie Lakmaker

Persoonlijke ontdekkingsreis, intiem, aangrijpend en vooral ontzettend grappig. Dikke aanrader voor iedereen die nadenkt en ontwikkelt op seksueel gebied. Ik ben dol op dit boek, omdat het zo openhartig en authentiek is. Heerlijk om te lezen!

Women don’t owe you pretty – Florence Given

Engelstalig, actueel feministisch boek dat heel duidelijk maakt dat het van vrouwen nog steeds (en ook door onszelf) verwacht wordt dat zij lief moeten lachen en ‘pretty’ moeten zijn. Florence Given maakt duidelijk waarom dat helemaal nergens op slaat. Prachtig vormgegeven. Citaat van de achterkant: “The ultimate book for anyone who wants to challenge the out-dated narratives supplied to us by the patriarchy.” Aanrader voor iedereen(m/v/x)!

Nouveau Fuck – Stella Bergsma

Grappig, onverbloemd, grof, creatief en heerlijk vrij – en bevrijdend! – boek van Stella Bergsma. Ik volg Stella Bergsma al een tijd en vind het leuk en inspirerend dat ze zo openhartig en ‘brutaal’ is. Brutaal bewust tussen aanhalingstekens, want tegen wie of wat zou ze brutaal kunnen zijn? Niemand is haar baas, ze mag de dingen zeggen zoals ze dat zelf als passend ervaart en dat doet ze dan ook. Grote inspiratiebron voor iedereen die leerde dat ánderen bepalen hoe je je behoort te uiten. Tip: Facebookpagina van Stella Bergsma. 🙂

Wayward – Alice Greczyn

Engelstalig boek over de ‘purity culture’ (maagd blijven tot het huwelijk/heteronormatief) én de weg daaruit. Daarom een enorme aanrader! Citaat van de achterkant: “This unique coming-of-age story takes place within a Christian subculture that teaches children to be martyrs and women to be silent. Revelatory, vulnerable, and offering catharsis for your own journey through faith and doubt, Wayward is a deeply intelligent memoir of soul-searching—and finding the courage to live in your own truth.”

Sex & God – Darrel W. Ray, Ed.D.

Engelstalig boek over de misvormende impact van religie op seksualiteit. Helder en noodzakelijk boek dat goed duidelijk maakt hoeveel achterstand je kunt hebben op seksueel gebied, zowel qua overtuiging als qua ontwikkeling als qua ervaring, door op religie gebaseerde beïnvloeding. Behandelt o.a. de impact van schuld en schaamte, mannelijke overheersing en de obsessie die religies hebben met seksualiteit. Aanrader!

How to have feminist sex – Flo Perry

Engelstalig, supergrappig, noodzakelijk en helder boek. Creatief vormgegeven en vol expliciete tekeningen. Ik ben echt dol op dit boek! Wat een noodzakelijk tegenwicht voor het rigide, beschuldigende en beschamende seksuele klimaat uit mijn jeugd, maar ook voor het heteronormatieve denken, bodyshaming, en echt alle giftigheid die je op lichamelijk en seksueel gebied maar kunt tegenkomen. Must read voor elk meisje en iedereen (m/v/x) die haar recht wil doen.

Echt geweldig vormgegeven! Elke bladzijde staat vol tekeningen. 🙂

Nog meer boeken

Via de links hieronder kan je naar de andere boekenpagina’s gaan.

1. Boeken over trauma door religie

2. Boeken die denkpatronen blootleggen en aanmoedigen om anders/ruimer te denken

3. Boeken die helpen om met (oude) emoties om te gaan en meer in contact met je gevoel te leven

4. Boeken die anders tegen de Bijbel en religie doen aankijken

5. Boeken met een christelijke en/of spirituele invalshoek

6. Boeken van ervaringsdeskundigen (op het gebied van kerk- en/of geloofsverlating)

8. Boeken over narcisme

9. Boeken over ouders

10. Boeken voor professionals

En zoek ook vooral zelf verder naar boeken, bijvoorbeeld op thema of schrijver of gewoon puur op gevoel, net wat bij jou past. 🙂

Heb je aanvullingen of nog meer boekentips in deze categorie? Die zijn heel welkom! Het liefst als reactie onder dit bericht, zodat iedereen ervan meeprofiteert. Dank je wel! 😀


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via  http://petje.af/ingebosscha Dank je wel!

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.