8. Boeken over narcisme

Narcisme – Frans Schalkwijk

Helder en toegankelijk boek dat goed inzicht geeft in wat narcisme is. Vooral bedoeld om meer inzicht te krijgen in narcisme, minder geschikt als erkenning voor slachtoffers, omdat het de gevolgen van narcistische mishandeling niet sterk uitwerkt en ook de ernst daarvan lijkt te onderschatten. Neemt niet weg dat dit één van de duidelijkste boeken over narcisme is die ik heb gelezen, ook omdat het verschillende soorten narcisme duidelijk en herkenbaar beschrijft.

Het Gaslight Effect – Robin Stern

Gaslighting is een vorm van psychische mishandeling die heel moeilijk te herkennen is. Ook binnen kerken komt dit helaas veel voor, daarom staat dit boek op deze lijst. Hoewel het daar niet specifiek over gaat, legt het wel helder uit wat gaslighting is, in welke vormen het voorkomt (inclusief herkenbare voorbeelden) en hoe je ervan loskomt. Aanrader voor iedereen die (vermoedt dat hij) hiermee te maken heeft (gehad)!

Loskomen uit de greep van narcisme – Marion Lutke

Het eerste christelijke boek over narcisme. Op deze lijst omdat ik het goed vind dat Marion Lutke noemt dat sommige christenen een groter risico lopen om in de greep van gaslighting en/of narcisme te komen en dat het voor christenen moeilijker kan zijn om bijvoorbeeld te scheiden van een narcist. Deze erkenning lijkt me goed voor iedereen met een christelijke opvoeding. Ze benoemt ook de rol van God wanneer ze schijft over herstel van narcistische mishandeling. Ze stelt dat God altijd steunend nabij is en niet narcistisch is. Daar zal niet iedereen van gediend zijn. Dat veel (ex-)gelovigen (onbewust) een ronduit narcistisch godsbeeld hebben is iets waar dit boek helaas niet op ingaat. Daarover kan je hier lezen:

Herstellen van narcistische mishandeling – Iris Koops

Zeer compleet zelfhulpboek, waarin ‘herstellen van narcistische mishandeling’ centraal staat.
Aanrader, vooral voor degenen die in hun (aangeleerde) godsbeeld, ouder(s) en/of het kerkelijk gezag narcisme herkent.
Wat mij betreft het meest complete en duidelijke boek over narcisme dat momenteel op de Nederlandstalige markt is. In tegenstelling tot het andere bekende boek over narcisme/psychopathie, ‘Destructieve relaties op de schop’ van Jan Storms, heeft dit boek van Iris Koops geen spirituele invalshoek. Het is neutraal, wetenschappelijk en zeer toegankelijk geschreven.
Meer over dit boek vind je hier.
Reacties van mensen die dit boek gelezen hebben vind je hier.

Nog meer boeken

Via de links hieronder kan je naar de andere boekenpagina’s gaan.

1. Boeken over trauma door religie

2. Boeken die denkpatronen blootleggen en aanmoedigen om anders/ruimer te denken

3. Boeken die helpen om met (oude) emoties om te gaan en meer in contact met je gevoel te leven

4. Boeken die anders tegen de Bijbel en religie doen aankijken

5. Boeken met een christelijke en/of spirituele invalshoek

6. Boeken van ervaringsdeskundigen (op het gebied van kerk- en/of geloofsverlating)

7. Boeken die bijdragen aan herkenning en bevrijding van de onderdrukte vrouw(elijkheid) en seksualiteit

9. Boeken over ouders

10. Boeken voor professionals

En zoek ook vooral zelf verder naar boeken, bijvoorbeeld op thema of schrijver of gewoon puur op gevoel, net wat bij jou past. 🙂

Heb je aanvullingen of nog meer boekentips in deze categorie? Die zijn heel welkom! Het liefst als reactie onder dit bericht, zodat iedereen ervan meeprofiteert. Dank je wel! 😀


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via  http://petje.af/ingebosscha Dank je wel!

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.