3. Boeken die helpen om met (oude) emoties om te gaan en meer in contact met je gevoel te leven

Boos – Riekje Boswijk-Hummel

Boek over het belang van boosheid en hoe je deze voor velen lastige en complexe emotie kunt erkennen en onderzoeken. Positief en praktisch, waardoor je aangemoedigd wordt om echt te luisteren naar de boodschap van de boosheid, ook wanneer deze (jarenlang) onderdrukt is. Helpend boek, ook zeer geschikt voor therapeuten!

De moed van imperfectie – Brené Brown

Helder, empathisch boek, over het omarmen van je kwetsbaarheden (antigif voor ‘het afsterven van de oude mens’), het loslaten van perfectionisme (antigif voor de stress van de ‘geestelijke strijd’) en het vertrouwen op je intuïtie (antigif voor diep wantrouwen naar het ‘eigen vlees’). Enorme aanrader!

Stop met aardig zijn – Thomas d’Ansembourg

Pleidooi voor ECHTheid. Stop met veinzen, met nep-glimlachen, met ‘voor de lieve vrede’ de (moeilijke) dingen met ‘de mantel der liefde’ bedekken, maar wees eerlijk en open over je behoeften en stel je open voor de behoeften van de mensen om je heen. Een boek dat in mijn beleving absoluut bijdraagt aan betere gesprekken en relaties tussen mensen. Heel mooi vind ik dat er gezegd wordt dat behoeften niet zozeer om vervulling vragen, maar wel om erkenning. Mededogen en compassie voelen, ook wanneer je ‘nee’ zegt tegen de ander. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van! Eén van de topboeken die ik gelezen heb en waar ik enorm veel aan gehad heb. Gebaseerd op Geweldloze (of Verbindende) Communicatie van Marshall Rosenberg.

Klik hier om een stukje uit dit boek te lezen.

Het helen van je innerlijke kind – Susanne Hühn

Helder en praktisch boek, inclusief duidelijke oefeningen. Behandelt onder andere schaamte en het ‘duistere innerlijke kind’. Biedt tools tegen aangeleerde schuld en afwijzing en helpt om de delen van jezelf die er vroeger niet mochten/konden zijn alsnog te leren kennen en accepteren.

Ongekende Gevoelens – Jonice Webb

Nederlandse vertaling van Running on Empty. Over emotionele verwaarlozing en hoe dit van generatie op generatie in familiesystemen kan doorwerken. Het boek laat duidelijk zien dat wat er nooit was, wel degelijk grote invloed kan hebben op je verdere leven en hoe daarmee om te gaan. Duidelijk en toegankelijk geschreven.

Patronen van Ongekende Gevoelens Doorbreken – Jonice Webb

Nederlandse vertaling van Running on Empty No More. Ook dit boek gaat over emotionele verwaarlozing. Het staat vol met tips, oefeningen en werkbladen, zodat je niet alleen meer inzicht krijgt in hoe emotionele verwaarlozing in jouw leven doorwerkt, maar er ook mee leert omgaan en afrekenen. Diepgang in eenvoudige taal. Aanrader!

De Jongen, de Mol, de Vol en het Paard – Charlie Mackesy

Teder en fijn prentenboek, dat in vele talen uitgegeven is en bij velen zeer geliefd is. Ik heb het op deze lijst gezet, omdat het zo liefdevol omarmt wat zich aandient in onszelf en om ons heen. Dit kan helpend en helend zijn voor degenen die hebben geleerd om zichzelf en anderen te veroordelen en dit als eerste impuls in hun ‘systeem’ hebben zitten.

De innerlijke criticus ontmaskerd – Hal & Sidra Stone

Citaat van de achterkant: “Iedereen herkent de Innerlijke Criticus. Hij fluistert, jammert, scheldt en houdt ons eronder. Hij beïnvloedt onze gedachten en ons gedrag, en weerhoudt ons ervan om actie te ondernemen. Hij denkt dat hij ons beschermt tegen afkeuring, pijn of eenzaamheid, maar deze kritische, innerlijke stem is een bron van schaamte, zorgen, depressiviteit, uitputting en gebrek aan eigenwaarde. Dit heeft een destructief effect op ons functioneren in relaties en op ons werk. De psychologen Hal & Sidra Stone zijn de bedenkers van ‘Voice Dialogue’. Deze methode verandert de Innerlijke Criticus van een meedogenloze tegenstander in een bondgenoot met wie je vruchtbaar kunt samenwerken. De Innerlijke Criticus ontmaskerd is een praktisch boek, want d.m.v. levendige voorbeelden laten de Stones ons zien hoe we de Innerlijke Criticus kunnen herkennen en begrijpen, hoe we een ‘Criticusaanval’ kunnen hanteren en wat zeer belangrijk is: hoe de Innerlijke Criticus een intelligente, alerte en ondersteunende levenspartner kan worden.”

Dit boek leert je om onderscheid te maken tussen wat jij écht wilt en wat je innerlijke criticus wil. Ik vond het helpend en helend om de stem waartegen ik enerzijds had leren vechten, maar die ik anderzijds ook voortdurend voorzag van munitie, te leren waarderen als bondgenoot. Aanrader!

De kracht van focussen – Ann Weiser Cornell

Zeer helpend boekje voor met name de (hoog)gevoelige mensen, dat je in contact leert komen met de diepere lagen gevoelens die in je lichaam opgeslagen liggen. Het boekje is geschreven door iemand die dit zelf moeizaam onder de knie kreeg en dat maakt dat zij stap voor stap en zeer helder de stappen weet te beschrijven die je kunt zetten om je doel, meer zelfinzicht, op zachte en steunende manier te bereiken. Ook zeer geschikt voor mensen die het idee hebben dat ze niet zoveel voelen en ook niet zo houden van ‘dat softe gedoe’.
Ik heb er veel aan gehad!

Nestgeuren – Piet Weisfelt

Enorme aanrader voor iedereen die de verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn eigen ontwikkeling en die onder ogen wil komen wat bepalend is geweest in met name de ouder-kind relatie. Oud zeer, onbewust gemis, foute overtuigingen, het wordt allemaal uitgewerkt op zeer heldere en overzichtelijke wijze. In dit boek wordt een aantal concepten uit de Transactionele Analyse (TA) en het Neurolinguïstisch programmeren (NLP) gebruikt. Het is eigenlijk bedoeld voor hulpverleners, maar door het zeer toegankelijke taalgebruik ook geschikt voor anderen. Mooi, compleet boek.

Nog meer boeken

Via de links hieronder kan je naar de andere boekenpagina’s gaan.

1. Boeken over trauma door religie

2. Boeken die denkpatronen blootleggen en aanmoedigen om anders/ruimer te denken

4. Boeken die anders tegen de Bijbel en religie doen aankijken

5. Boeken met een christelijke en/of spirituele invalshoek

6. Boeken van ervaringsdeskundigen (op het gebied van kerk- en/of geloofsverlating)

7. Boeken die bijdragen aan herkenning en bevrijding van de onderdrukte vrouw(elijkheid) en seksualiteit

8. Boeken over narcisme

9. Boeken over ouders

10. Boeken voor professionals

En zoek ook vooral zelf verder naar boeken, bijvoorbeeld op thema of schrijver of gewoon puur op gevoel, net wat bij jou past. 🙂

Heb je aanvullingen of nog meer boekentips in deze categorie? Die zijn heel welkom! Het liefst als reactie onder dit bericht, zodat iedereen ervan meeprofiteert. Dank je wel! 😀


Op Dogmavrij kan je lekker gratis lezen zonder reclame of betaalmuur. Zo sluiten we niemand buiten. Neemt niet weg dat er – naast veel liefde – tijd en geld in deze website wordt gestoken. Heb jij misschien iets (gehad) aan de artikelen, de series, de steungroep of andere projecten? Zou je dan willen overwegen om dit werk te steunen? Dat kan via  http://petje.af/ingebosscha Dank je wel!

Jouw reactie kan anderen tot steun zijn.